Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Les Gauloises Bleues


Καλημέρα σας καλοκαιράκια μου.

Ένας αγαπημένος της νταλίκας σήμερα. Σ'ένα πλούσιο αφιέρωμα για να τον θυμηθούν όσοι τον ξέρουν. Κυρίως όμως για να τον μάθουν όσοι δεν τον ξέρουν.

Ο Yves Simon γεννήθηκε στα 1945 στην Choiseul στα Vosges (περιοχή της Γαλλίας όπου υπάρχει και η πηγή του γνωστού νερού Contrex).
Η μάνα του ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας του σιδηροδρομικός. Ο τελευταίος του μετέδωσε την επιθυμία (αλλά και τη δυνατότητα) για ατελείωτα ταξίδια.
Στα 15 του έφκιασε (μαζί με φιλαράκια) την πρώτη του μπάντα (σαν κιθαρίστας), τους Les Korrigans, παίζοντας όπου έβρισκαν τραγούδια των Beatles και των Stones.
Παράλληλα εντρύφισε στην γαλλική chanson σκηνή, κυρίως με ακούσματα των Juliette Greco και George Brassens.
Στα 1961 αρχίζει σπουδές θεάτρου στο πανεπιστήμιο της Nancy.

Στα 1965 μετακομίζει μόνος στο Παρίσι και γράφεται στη Sorbonne αλλά και στην καλύτερη σχολή κινηματογράφου της Γαλλίας, στο IDHEC. Από την πρώτη αποφοίτησε με πτυχίο λογοτεχνίας, το δεύτερο το παράτησε.
Παράλληλα, από μία παρουσία του σ'ένα σόου της γαλλικής τηλεόρασης, μπορεί και υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία (Fontana) στα 1967. Τον ίδιο χρόνο ηχογραφεί και το πρώτο studio album του (Ne T'en Fais Pas Petite Fille) και, στα 1969 το δεύτερο (La Planète endormie).
Και τα δύο πάτωσαν στην κυριολεξία.

Τότε είναι που αποφασίζει να φύγει απ'την Γαλλία και να ταξιδέψει στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στο Αμέρικα.
Επιστρέφει τρία χρόνια μετά, στα 1972, και ηχογραφεί ένα τραγούδι (Les Gauloises Bleues). Πριν καν προλάβει να μπει στο studio για ένα τρίτο album, δέχεται πρόταση από το είδωλό του, τον George Brassens, να τον συνοδεύσει σε συναυλίες. Αμέσως μετά, νέα πρόσκληση, από τον Maxime Le Forestier.
Η φήμη του αρχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα. Στα 1973 κυκλοφορεί το τρίτο studio album του (Au pays des merveilles de Juliet), το οποίο κερδίζει χαλαρά το πρώτο βραβείο της πολύ σημαντικής Ακαδημίας του Δίσκου (Grand Prix de l'Académie du disque).
Από κει και μετά, ο Simon καθιερώνεται σαν ένας από τους πολύ μεγάλους της εποχής του.
Ένα εντελώς προσωπικό μουσικό στυλ, που ανακατεύει τα πάντα και δημιουργεί μαγεία.

Ο Yves Simon όμως είναι και ποιητής-συγγραφέας. Πράγματι, από τα 1987 μέχρι τα σήμερα, εκτός από τα 20 studio albums του, έχει κυκλοφορήσει 30 βιβλία (νουβέλες και ποιητικές συλλογές).
Και είναι και σ'αυτό καλός ζωή να 'χει. Με μαγάλα βραβεία κι'εδώ, όπως το σημαντικό Prix Medicis για τη νουβάλα του La Derive Des Sentiments (1991).

Από τα 1977 σταμάτησε τις ζωντανές του εμφανίσεις μαχαίρι. Για λόγους που ξέρει μόνον εκείνος. Πάντως, για την ιστορία, να πούμε πως την απόφασή του αυτή την παραβίασε 2 φορές. Μία στα 1982, για μια σειρά εμφανίσεων στην Ιαπωνία και μία στα 2007, για δύο παραστάσεις στη Γαλλία.

Μη σας κουράζω άλλο.
Απολαύστε Yves Simon στα καλύτερά του.

Deux Ou Trios Choses Pour Elle
La Nuit, Les Desirs
Amazonie
Au Pays Des Merveilles De Juliet
Les Bateaux Du Metro
Petite Fille
Attention Futur
Le Joueur D'Accordeon
Diabolo Menthe
Les Gauloises Bleues
Clo Story
Je T'Aimais, Je T'Aime Plus
Ou Est-Ce Que Sera Demain
Les Brumes De La Seine
Une Vie Comme Ca
Le Heros De Barbes
USA-USSR
L'Abyssinie