Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Duets


Καλημέρα και καλή μας προεκλογική (τελευταία μέχρι την επόμενη) βδομάδα.

Ήθελε να πεθάνει στα 115 του και το μυστικό της μακροζωίας του ήταν το μισοψημένο κρέας κατσίκας και ένα ποτήρι ρούμι καθημερινά.
Γεννήθηκε Máximo Francisco Repilado Muñoz στη Siboney, μια μικρή πόλη της Κούβας (εκεί που πρωτομαζώχτηκαν ο Κάστρο με τον Τσε και τους πρώτους γκεριγιέρος) στα 1907.
Γνωστός έγινε όμως σαν Compay Segundo, όπου compay είναι ο κουμπάρος και segundo γιατί πάντα ήθελε δεύτερες φωνές δίπλα του όταν τραγουδούσε.

Στα 9 του η οικογένεια μετακόμισε στην δεύτερη κουβανέζικη πόλη, την Santiago de Cuba, όπου και μπήκε στη δημοτική μπάντα. Στα 1934 μετακόμισε στην Αβάνα, όπου κι'εκεί έπαιξε κλαρίνο με την δημοτική μπάντα. Παράλληλα, έμαθε να παίζει κιθάρα και tres (κουβανέζικη εξάχορδη κιθάρα που όμως έχει τρεις ομάδες από δύο χορδές η κάθε μία), όργανα τα οποία και έγιναν το σήμα κατατεθέν του. Υπήρξε επίσης ο δημιουργός του armonico, ενός επτάχορδου οργάνου που μοιάζει με κιθάρα και ηχεί μεταξύ της σπανιόλικιας κιθάρας και του tres.
Στα 1947, μαζί με το φιλαράκι του Lorenzo Hierrezuelo έφκιασαν το ντουέτο Los Compadres,στο οποίο έπαιζε tres και έκανε τη δεύτερη φωνή.
Στα 1950 η φήμη των Los Compadres πέρασε τα όρια της Κούβας και το όνομά του άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό. Το σίγουρο είναι πως εξελίχθηκαν στο σημαντικότερο ντουέτο της κουβανέζικης μουσικής.

Η παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση όμως ήρθε με το Buena Vista Social Club, στα 1997 και, κυρίως, με το πρώτο κομμάτι του πρώτου δίσκου, το διαμάντι Chan Chan, οι τέσσερις πρώτες συγχορδίες του οποίου έχουν γίνει πλέον μουσικό trade mark.

Πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια στα 2003, σε ηλικία 93 χρονών, έχοντας χάσει το στοίχημα για τα 115 χρόνια.

Η νταλίκα σήμερα, τιμώντας τον μεγάλο αυτό κουβανό μουσικό, σας χαρίζει σήμερα τον τελευταίο του δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε έναν σχεδόν χρόνο πριν τον θάνατό του.
Το Duets είναι η απόλυτη συλλογή του Segundo με όλα του τα ντουέτα, ντουέτα που όπως θα δείτε στην tracklist, έγιναν με πολύ πολύ μεγάλους καλλιτέχνες. Ο δίσκος αυτός είναι, στην κυριολεξία, η βιογραφία του Compay Segundo. Τα καλύτερα διαμάντια του τραγουδισμένα συντροφιά με τους καλύτερους.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα θ'ακολουθήσει σύντομα.

Saludo A Chango (feat. Khaled)
Fidelidad (feat. Silvio Rodriguez)
Lagrimas Negras (feat. Cesaria Evora)
Chan Chan (feat. Eliades Ochoa)
Viejos Sones De Santiago (feat. Duo Evocacion)
Virgen Del Pino (feat. Santiago Auseron)
La Juma De Ayer (feat. Pio Leyva)
Baby Keep Smiling (feat. Lou Bega)
Frutas Del Caney (feat. Felix Valoy)
Morir De Amor (feat. Charles Aznavour)
Linda Graciela (feat. Basilio Repilado)
Macusa (feat. Pablo Milanes)
La Pluma (feat. Omara Portuondo)
Jaliancito ( feat. Martirio e Raimundo Amador)
Beautiful Maria Of My Soul (feat. Antonio Banderas)
Tente En Pie (Los Compadres)