Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι Βασιλιάδες της Σκόνης


Καλημέρα πέρα για πέρα.

Άλλη μια Κυριακή του Γιαραμπή με ελληνικά.

Έχουμε πει άπειρες φορές πως η Σαλονίκη, εκτός από "ερωτική πόλη" είναι η μήτρα της ελληνικής rock.
Και τα Ξύλινα Σπαθιά είναι (άλλη) μία απόδειξη.
Τρύπες δεν έγιναν ποτέ και δεν ξέρω αν το ήθελαν κι'όλας. Άλλωστε, όταν είσαι porsche μπορεί και να μη θέλεις να γίνεις ferrari. Ίσως γιατί απλά δεν μπορείς να γίνεις.

Ξεκίνησαν στα 1992, όταν ο Παύλος ο Παυλίδης επιστρέφει από τη Γαλλία (όπου είχε πάει μετά το τέλος των Μωρών στη Φωτιά, στα 1989). Στην αρχή έκαναν συναυλίες με το όνομα Brancaleone, που ήταν το όνομα του μουσικού studio του Παυλίδη στη Γαλλία.
Γρήγορα όμως άλλαξαν το όνομά τους σε Ξύλινα Σπαθιά (τίτλος παιδικού βιβλίου του Παντελή Καλιότσου).
Το ορίτζιναλ lineup της μπάντας ήταν οι Παύλος Παυλίδης (κιθάρα και φωνητικά), Βασίλης Γκουνταρούλης (πλήκτρα), Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο) και Πάνος Τόλιος (κρουστά). Στην πορεία υπήρξαν κι'άλλοι μπόλικοι.

Κυκλοφορούν το πρώτο studio album τους στα τέλη του 1993 , την Ξεσσαλονίκη, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά rock albums όλων των εποχών. Αλλά θα περιμένουν μέχρι τα 1995, και το Πέρα Απ'Τις Πόλεις της Ασφάλτου, για να καθιερωθούν ολοκληρωτικά. Σ'αυτό βοήθησε κι'ένα από τα κλασσικότερα (πλέον) διαμάτια της ελληνικής rock, το Λιωμένο Παγωτό.
Έκτοτε κυκλοφόρησαν άλλα δύο studio albums, ένα cd single κι'ένα live.
Διάλυσαν στα 2003, ενώ όλα έδειχναν πως με τον τελευταίο τους δίσκο (Ένας Κύκλος Στον Αέρα - 2002) και με την προσθήκη περισσότερης "ηλεκτρονικής" η μπάντα έκανε το απαραίτητο lifting.
Όχι όμως.

Στα 11 χρόνια ύπαρξής του έγραψαν ιστορία. Εξαιρετικοί στίχοι (είπαμε Αγγελάκας δεν είναι ο Παυλίδης), δυνατά δεμένη μουσική, πολύ μελωδικές μπαλάντες.
Απίθανοι και στα live τους. Γι'αυτό μάλιστα υπάρχει κι'ένα ανέκδοτο : θα θυμάστε πως τα Ξύλινα Σπαθιά ήταν το support group στη συναυλία των ΘΕΩΝ τον Σεπτέμβρη του 1998 στο ΟΑΚΑ. Κι'αυτό γιατί τους επέλεξαν προσωπικά οι ΘΕΟΙ. Λίγο το 'χετε; Ε λοιπόν, μετά τη συναυλία, τους πλησίασε ο μάνατζερ των ΘΕΩΝ και του λέει επί λέξει : "Είστε από τους λίγους που δεν έφαγαν μπουκάλια. Έχουμε ειδικό συνεργείο που μαζεύει τα μπουκάλια μετά το support group. Σήμερα το συνεργείο έχει ρεπό". Στην ερώτησή τους "ποιά άλλα δεν έφαγαν μπουκάλια", ο μάνατζερ απάντησε "δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά θυμάμαι τους Redhot Chili Peppers και τους Smashing Pumpkins".

Πολλά είπαμε όμως. Απολαύστε τους σ'ένα μεγαλούτσικο αφιέρωμα που ακολουθεί το χρονολόγιο της καριέρας τους.

Τρένο Φάντασμα
Ρόδες
Σιωπή
Ο Βασιλιάς Της Σκόνης
Αδρεναλίνη
Ρίτα
Φωτιά Στο Λιμάνι
Ότι Θες Εσύ
Λιωμένο Παγωτό
Βροχοποιός
Δεν Έχει Τέλος
Αλλάζει Πρόσωπα η Θλίψη
Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι
Η Τελευταία Φορά
Στο Νότο
Σαν Εσένα