Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

I've Been Loving You Too Long (To Stop Now)


Καλημέρα λατρεμένοι μου.

Γι'αυτό εδώ το διαμάντι δεν θα πούμε πάρα πολλά. Όποιος έχει πολλά να πει σημαίνει πως το έχει απλά ακούσει και δεν του έχει ξεσκίσει το είναι. Τον ζηλεύω (λίγο) και πάω παρακάτω.

Η soul είχε ανάγκη από μία τέτοια μπαλλάντα. Για λόγους ύπαρξης, για λόγους πρεστίζ, για λόγους διάφορους. Κι'επειδή ο Otis Redding, ο πολυλατρεμένος Otis, ο αδικοχαμένος Otis, ήταν ένας απ'τους αρχιερείς της soul, το διαμάντι αυτό φυσιολογικά γράφτηκε απ'αυτόν.
Υπάρχουν άλλες λατρεμένες soul μπαλλάντες; Φυσικά και υπάρχουν.
Υπάρχει άλλη σαν κι'αυτήν; Όχι, κατηγορηματικά όχι.

Το I've Been Loving You Too Long (To Stop Now) γράφτηκε από τον Otis και τον Jerry Butler στα τέλη του 1964. Ηχογραφήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα τον Απρίλη του 1965 και κυκλοφόρησε στις 19 του ίδιου μήνα στον μίνι 7'' δίσκο του Redding που βλέπετε στην φωτό.
Ηχογραφήθηκε σε δύο διαφορετικές versions : μία με τον Isaac Haynes και μία με τον Booker T. Jones στο πιάνο. Σαν τραγούδι, συμπεριλήφθηκε στο 3 album του Otis (Otis Blue : Otis Redding Sings Soul - Σεπτέμβρης 1965).
Ήταν το πρώτο τραγούδι του που έφτασε πικ στο #1 του Bilboard RnB Chart και έμεινε εκεί για καιρό.




Η πρώτη διασκευή του διαμαντιού έρχεται ελάχιστους μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία. Και είναι από τους Υπέρτατους Θεούς. Οι οποίοι το αποθεώνουν σε live εμφανίσεις, για να το συμπεριλάβουν τελικά στο πρώτο live album τους (Got Live If You Want It! - 1966). Και δεν θέλω αηδίες του στυλ "ποιοί είναι οι Υπέρτατοι Θεοί". Ψάξτε μία άλλη μπάντα να είναι 50 χρόνια στο σανίδι, κι'όταν βρείτε τα ξαναλέμε.




Στα 1968 το διαμάντι αποκτά την απαραίτητη μαγική πορνοδιαστροφική του υπόσταση. Δράστες οι Ike & Tina Turner, που, στα 1968, το κυκλοφορούν στο album Outta Season, αφού πρώτα έχουν προκαλέσει απανωτά εγκεφαλικά στοτς φανς με τις live εκτελέσεις. Θα ήθελα να σας βάλω τα πρόσθετα lyrics, αλλά μας διαβάζουν παιδιά. Μαγεία λέμε.




Ηρεμήσαμε; Ωραία.
Στα 1972 είναι η σειρά της Μεγάλης Κυρίας Aretha Franklin. Μία ακόμα καταπληκτική διασκευή, γεμάτη σικάγο, γεμάτη blues, γεμάτη ρυθμό. Συμπεριλήφθηκε στο ουράνιο album της Young, Gifted And Black (1972). Τι να λέμε...




Και φτάνουμε στα 1997, αφού παραβλέψαμε κάτι χαζο-γλυκανάλατα, και στην πρόσφατα χαμένη Κυρία Etta James. Η οποία τιμά το διαμάντι, χαρίζοντάς μας μία από τις καλύτερες εκτελέσεις, πράγμα εύκολο γι'αυτήν, αφού η φωνή της πλάστηκε για τέτοιου είδους μπαλλάντες. Όποιος ενδιαφέρεται, το συμπεριέλαβε στο album της Love's Been Rough On Me (1997), αφού πρώτα μάγεψε κόσμο και κοσμάκη με την live απόδοσή του.



Και θα κλείσω με κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένας τύπος, ονόματι Guy Sebastian. Ένας πιτσιρίκος αυστραλός με πολύ καλή φωνή, που τραγουδάει τα gospel και τα blues. Αυτός που λέτε, στα 2007, πήγε μέχρι το Μέμφις για να ηχογραφήσει το διαμάντι. Και το έκανε. Κιόχι μόνο το έκανε, αλλά το έκανε και πολύ καλά. Κι'όχι μόνο το έκανε πολύ καλά, αλλά χρησιμοποίησε τους ίδιους μουσικούς (όσοι ήταν ακόμα ζωντανοί βέβαια) που ηχογράφησαν την ορίτζιναλ έκδοση. Καλό ε;
Το συμπεριέλαβε τελικά σ'ένα album-αφιέρωμα στη soul (The Memphis Album - 2007).