Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Dirty Pearl


Καλημέρα και καλή βδομάδα να 'χουμε.

Ερώτηση : ονομάστε έναν από τους χειροτερότερους έβερ καλλιτέχνες που τον ακούτε και βγάνετε φλύκταινες.
Απάντηση νταλίκας : ο Νίκος ο Σπηλιάς, που κάποιοι μπορεί να τον ξέρετε και σαν Nick Cave.

Ερώτηση : και γιατί η ερώτηση;
Απάντηση : γιατί όπως όλοι οι μπουχέσες, έτσι κι'αυτός έκανε και κάτι καλό. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στο καραμλιάξ ντουέτο του με την άφωνη μπίμπο Kylie Minogue, αλλά στο να βγάλει γκόμενα τούτη δω την κυρία, στο να τη θεωρήσει "μούσα" του και στο να την προωθήσει, έτσι ώστε να την γνωρίσουμε κι'εμείς.
Γιατί η μαντάμ Anita Lane έχει σε ταλέντο όσα της στέρησε ο γιαραμπής σε ομορφιά. Είναι η άξια συνοδοιπόρος - ιέρεια της Anne Clarck στο Ναό της Post-Punk. Μία πολύ μεγάλη ποιήτρια και μουσικός. Και μια περίεργα μελωδική φωνή.

Γεννήθηκε στην Αυστραλία στα 1958 και από τα 16 της άρχισε ν'ασχολείται με τη μουσική. Ήταν συμμαθήτρια με τον Rowland S. Howard, με τον οποίο έφκιασε τους Boys Next Door, που μπορεί να μη σας λένε τίποτα, αλλά που μετέπειτα εξελίχτηκαν σε The Birthday Party με την προσθήκη του ακατανόμαστου (βλ. παραπάνω).
Μαζί του μετακόμισε, στα 1980 στο Λονδίνο και, που και που αναφέρεται σαν συνιδρυτής των Bad Seeds, πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως χωρίς την Lane δεν θα υπήρχαν ούτε ο Σπηλιάς, ούτε η μπάντα του. Έτσι απλά. Γιατί η επίδρασή της πάνω του ήταν καταλυτική. Κι'αυτό γιατί όχι μόνο τραγούδησε σε πολλά albums του, αλλά και γιατί πολλά από τα γνωστά τους κομμάτια είναι δικές της δημιουργίες.
Φανταστείτε, πως ενώ βρίσκεται πάνω από τριάντα ολόκληρα χρόνια στη δισκογραφία, παρότι έχει συμμετοχή (ενεργή) σε πάνω από 25 δίσκους, προσωπικά albums μετρά μόνο 2 όλα κι'όλα. Τα υπόλοιπα είναι είτε με τους Bithday Party είτε με τον Σπηλιά και τους Bad Seeds.

Και σήμερα η νταλίκα σας χαρίζει το πρώτο της. Και το καλύτερό της. 
Το Dirty Pearl είναι ένα μνημείο post-rock/alternative μουσικής. Καταπληκτικές σκοτεινές μελωδίες και μαγικοί στίχοι. Σε ευθεία γραμμή με την άλλη μεγάλη φιλενάδα της που λέγαμε προηγουμένως.
Δίσκος που ακούγεται απνευστί.Δώστε βάση στη διασκευή του Sexual Healing (του Marvin Gaye) αλλά και στο ανεπανάληπτο The World's A Girl και θα με θυμηθείτε.
Κυκλοφόρησε στις 17 Νοέμβρη του 1993 και φυσικά είναι άγνωστος στους πολλούς μιας και, όπως είπαμε, η κοπελιά έμεινε χρόνια στη σκιά του ατάλαντου.
Χάρισμά σας

Jesus Almost Got Me
The Groovy Guru
Sexual Healing
Blume
Subterranean World
Picture Of Mary
The World's A Girl
Stories Of Your Dreams
A Prison In The Desert
If I Should Die
I'm A Believer
Lost In Music
Sugar In A Hurricane
The Fullness Of His Coming