Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

The Freedon Come All Ye


Καλημέρα και καλή βδομάδα λουκουμάκια μου.

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για τον δικό μου Johnny Cash. Όχι τον γνωστό, όχι όχι.
Αυτός είναι εκεί που 'ναι, τον αγαπούμε, τον τιμούμε και ρεστ ιν πις και ειρήνη και αφοπλισμός και τέτοια.
Έναν άλλον. Λιγότερο γνωστό στους πολλούς, αλλά το ίδιο μαγικός. Από την δώθε πλευρά του Ατλαντικού.

Γεννήθηκε  Richard Peter Vaughan, στα 1948 στην Σκωτία (Γλασκώβη), από σκωτσέζους γονείς. Πολύ μικρός, και εξαιτίας του ότι ο πατέρας του έμεινε άνεργος (χειριστής μηχανημάτων), μετακόμισε στο πατρικό Leith (ένα πανέμορφο λιμανάκι, έξω από το Εδιμβούργο). Περήφανος για την καταγωγή του, άρχισε, στα 7 του, να γρατζουνάει την πρώτη του κιθάρα.
Ξεκίνησε, από τα 17 του, να τραγουδάει την folk σε διάφορα μικρά clubs και pubs του Εδιμβούργου και, στα 22 του έγινε επαγγελματίας, σαν Dick Vaughan πλέον, συνεχίζοντας να χαρίζει υπέροχες παραδοσιακές μελωδίες, πάντα σε folk φόντο.
Με τον καιρό καθιερώθηκε στην Αγγλία σαν ένας από τους καλύτερους βιρτουόζους της κιθάρας στο είδος του. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 20 δίσκους και συνεχίζει ακάθεκτος.

Ο Dick Vaughan όμως είναι γνωστός στην πατρίδα του και για έναν ακόμα λόγο : έχοντας από μικρός βιώσει τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και λόγω των γαλλικικών γονιδίων του, ο Vaughan ασχολήθηκε κυρίως με τραγούδια "διαμαρτυρίας" (τα περίφημα protest songs). Και δεν έμεινε μόνο σ'αυτό. Διοργάνωσε, κι'ακόμα διοργανώνει συναυλίες, είτε μόνος του είτε με το σχήμα Clan Alba (που δημιούργησε στα 1991 παρέα με άλλους γνωστούς σκωτσέζους μουσικούς και που διέλυσε στα 1995), με σκοπό την ενίσχυση απόρων, ανέργων αλλά και συλλογικοτήτων που δρουν στη Σκωτία.

Πολλά είπαμε πάλι όμως.
Πάμε να τον ακούσουμε σε μερικά από τα διαμάντια του που διάλεξα.

Now Westlin' Winds
The Freedom Come All Ye
Dowie Dens O Yarrow
Reconciliation
Lough Erne - First Kiss At Parting
Young Henry Martin
Fine Horseman
Bonnie Woodha'
Scarecrow
The Gander In The Pratie Hole
Both Sides The Tweed