Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ντοκουμέντα

Καλή μέρα και καλή εβδομάς ρε μαγκίτες (να 'ουμ)

Συνεχιζούσων άμα λάχει των παραγγελιών κι'επειδής το γουστάρω πολύ το παλουκάρι, είπα σήμερις να κάνω το χατήρι σ'ένα κολλητάρι από τα δυτικά. Που και τσίφτης είναι, και καραμπουζουκλής είναι και στρέϊτ θρου οικολόγος είναι.
Και θα ξαναβρεθούμε και αύριο, όπως και κάθε φορά, στο δρόμο. Μαζί.

Που λέτε ρε αλάνια, ο Κωστής ο Φωτεινάκης, με έστειλε τις προάλλες μια πληροφορία σχετικά με τούτον δω τον δίσκο του πολύ μεγάλου Κυρίου Γιώργου Ζαμπέτα. Ότι λέει, μέσα σ'αυτόν τον δίσκο υπάρχουν δύο τραγουδάκια που αναφέρονται στην Κατοχή. Κι'επειδής άμα λάχει, κι'όπως προείπα, η νταλίκα βγάζει πολλά γούστα με Ζαμπέτα, είπα να βρω το δισκάκι και να το εψάξω ενδομύχια και κάθετα.
Και τα τραγούδια για την Κατοχή είναι περισσότερα από δύο εδώ μέσα. Και είναι τα μόνα του Ζαμπέτα για κείνη την περίοδο, αφού ήταν πιτσιρικάκι αμούστακο, στα 16 του, όταν η κομμαντατούρα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Και είχε φκιάσει μια ορχηστρούλα κι'έκανε καντάδες στα κοριτσόπουλα.
Τα έζησε όμως τα γεγονότα από κοντά, πολύ κοντά. Από το Αιγάλεω city, όπου είχαν μετακομίσει στα 1940 μαζί με τον κουρέα πατέρα και την καλίφωνη μάνα του. Και τα περιέγραψε, 30 τόσα χρόνια μετά, σε 5 καταπληκτικά λαϊκά τραγούδια (Το Πιτσιρίκι, Ο Φιφίκος, Η Κομμαντατούρα, Μάνα ήρθανε Ληστές και Άντε να Σαλτάρω).

Το Ντοκουμέντα κυκλοφόρησε στα 1975, την εποχή δηλαδής που η λαϊκή ελληνική μουσική είναι σε λήθαργο και ο Ζαμπέτας το 'χει γυρίσει στη σάτυρα, με μοναδικά δείγματα γραφής (ο Πενητάρης, Μάλιστα Κύριε κλπ κλπ). Όμως, κι'όπως θ'ακούσετε όσοι δεν τον ξέρετε, τούτος ο δίσκος είναι όαση.
Οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια είναι του Ξενοφώντα Φιλέρη (και σε δυο-τρία του Αλέξανδρου Καγιάντα), ενώ την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας έκανε ο ίδιος ο μεγάλος μαέστρος.

Πολλά είπαμε όμως.
Εξαιρετικά αφιερωμένο στον φίλο μου τον Κωστή.

Σ'αυτές τις Στράτες
Βαράτε Βιολιτζήδες
Το Φιλοσόφησα Πολύ
Πολυξένη
Στο Λευκό Πύργο
Ομολογώ
1001 Νύχτες
Το Πιτσιρίκι
Ο Φιφίκος
Η Κομμαντατούρα
Μάνα Ήρθανε Ληστές
Άντε να Σαλτάρω
Ο Μπάρμπα Λευτέρης
Σ'αυτές Τις Στράτες (ορχηστρικό)