Άλλη μία δύσκολη βδομάδα, με μια επώδυνη μνήμη, αυτή του άδικου χαμού ενός αμούστακου παληκαριού.
Όλοι στο δρόμο λοιπόν, γιατί εκεί η μνήμη του Αλέξανδρου θ'αποχτήσει ομορφιά.
Σήμερα η νταλίκα θα σας ταξιδέψει σ'έναν πολύχρωμο κόσμο, γεμάτο εικόνες, μυρουδιές, πόνο, ανέχεια και αγώνα. Στον Θεσσαλικό Κάμπο των αρχών του 20ου αιώνα, εκεί που υπήρχαν δύο μόνο τάξεις : οι ελάχιστοι τσιφλικάδες και οι χιλιάδες κολίγες. Εκεί που, στα 1910 (Κιλελέρ), οι αγρότες κατάθεσαν το αίμα τους για λίγες σπιθαμές γης.
Για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες, η νταλίκα προτείνει αυτό και συνεχίζει μουσικά.
Ο Θεσσαλικός Κύκλος κυκλοφόρησε πριν πέσει η Χούντα (1974) και είναι ο μόνος δίσκος ολοκληρωτικά αφιερωμένος στους κολίγες αγρότες της Θεσσαλίας. Είχε προηγηθεί ο Διονύσης Σαββόπουλος με το θρυλικό τραγούδι Κιλελέρ (από τον Μπάλλο - 1971), εδώ όμως μιλάμε για έναν υπέροχο διπλό δίσκο, έναν από τους καλύτερους της ελληνικής δισκογραφίας.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έντυσε θεϊκά με μουσική τους τόσο άμεσους στίχους του μεγάλου Κυρίου Κώστα Βίρβου κι απ'τη βελόνα του πικάπ ξεπηδούν οι μυρωδιές του κάμπου, οι μυστικές ερωτικές συνευρέσεις, τα θεατρικά μπουλούκια, οι πλανώδιοι μουσικοί, οι ηρωϊκοί δάσκαλοι (Μαρίνος Αντύπας), η άδολα αγαθιάρα ψυχή του αγρότη που ξεκινά το ξημέρωμα για τα χωράφια.
Πρόκειται για έναν πολύ-πολύ μεγάλο δίσκο.
Μία ιστορική συνεύρεση σπουδαίων ανθρώπων από όλο το φάσμα της τέχνης.
Η νταλίκα νοιώθει την ανάγκη να τους παρουσιάσει, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Οι ερμηνευτές είναι διαλεχτοί ένας-ένας : Η σχωρεμένη η Βίκυ Μοσχολιού, ο μεγάλος Λάκης Χαλκιάς, ο κρητίκαρος Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η πρωτοεμφανιζόμενη Λιζέττα Νικολάου και.... η μεγάλη έκπληξη του δίσκου, ο Παυλάρας ο Σιδηρόπουλος, τον οποίον ανακάλυψε ο Μαρκόπουλος στους Δάμων και Φιντίας, του μίλησε επί ώρες για τα σχέδιά του και, τέλος, του εμπιστεύθηκε τα θυμοσοφικά μέρη του δίσκου. Και ο Παύλος τον αντάμειψε με πραγματικά αξεπέραστες ερμηνείες.
Οι μουσικοί του δίσκου, όπως ακριβώς και οι ερμηνευτές : Γιώργος Λαβράνος στα κρουστά, Βασίλης Τενίδης στην κιθάρα, Παντελής Δεσποτίδης στο βιολί, Ανδρέας Ροδουσάκης στο κοντραμπάσο, Αριστείδης Μόσχος στο σαντούρι, Κώστας Καριώτης στην τρομπέτα και ο σχωρεμένος ο Γιάννης Ζουγανέλης στην τούμπα.
Το μαγικό εξώφυλλο του δίσκου (αυτό το ασύλληπτο υνί) είναι έργο του μεγάλου μας ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, ενώ το έργο προλογίζει ο Κύριος Βασίλης Τσιτσάνης.
Αυτά τα λίγα και ραντεβού στους δρόμους.
ΥΓ : όποιος θέλει την tracklist, μου την ζητάει και του την στέλνω.