Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Instinction [Spandau Ballet]

Εϊτιές και πάλι εϊτιές και σήμερα λατρείες μου.
Κι'από τα τεφαρίκια περικαλώ. Πρώτο πράμα. Και για χορό, και για περισυλλογή και για στατικό ξεγόφιασμα.

Στα 1976 στο Λονδίνο, δύο συμμαθητούδια από ένα trendy κολλέγιο σκέφτηκαν να φκιάσουν μία μπάντα. Βρήκαν κι'άλλους δυό και σχημάτισαν τους The Cut. Στην πορεία, κι'ενώ η μπάντα έρχιζε να έχει σουξέ στα clubs που έπαιζε, αποφάσισαν (αφού άλλαξαν δύο από τα μέλη) ν'αλλάξουν το όνομά τους σε The Makers.
Μια μέρα όμως, ένας φίλος τους Djay, γυρίζοντας από το Βερολίνο, τους διηγήθηκε ένα γκράφιτι που είδε στην τουαλέτα ένός underground club και που αφορούσε τον τελευταίο ναζί κρατούμενο των φυλακών Spandau, τον Rudolf Hess : "Ο Rundlof Hess ολομόναχος χορεύοντας το μπαλέτο του Spandau".
Από κείνη τη στιγμή γεννήθηκαν οι Spandau Ballet, το μελωδικότερο New Wave συγκρότημα, ίσως οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της Romanticism μουσικής σκηνής.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως στην αρχή η μουσική τους ήταν μια αντιγραφή των Rolling Stones και των Kinks, μέχρι που συνάντησαν τον παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Richard James Burgess, ο οποίος έκανε την παραγωγή του πρώτου τους single To Cut a Long Story Short, που τους εκτόξευσε στα ουράνια.

Ο ήχος τους χαρακτηρίστηκε σαν ο New Romantic ήχος των '80s.
Αυτό που κάνει την διαφορά με τις άλλες μπάντες του είδους είναι το μαγικό σαξόφωνο του Steve Norman, σαξόφωνο που χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα κομμάτια τους και που τους προσδίδει αυτή την διαφορετικότητα.
Η μπάντα διαλύθηκε στα 1989, έπειτα από χοντρό καυγά μεταξύ των μελών της. Πρόλαβε όμως και κυκλοφόρησε έξι πολύ καλούς δίσκους.
Νωρίς στα 2009 ξαναμαζώχτηκαν, κυκλοφόρησαν ένα έβδομο studio album (Once More - 2009) και ξεκίνησαν τουρνέ, στα πρώτυπα όλων των υπολοίπων συγκροτημάτων που, τελευταία, ασπάστηκαν την θρησκεία της αρπαχτής. Ο δίσκος αυτός άλλωστε είναι μετριότατος έως κακός.

Η νταλίκα λατρεύει Spandau Ballet. Και σήμερα θέλει να σας τους θυμίσει ή να σας τους γνωρίσει (για τα κοπελουδάκια).

True
To Cut a Long Story Short
Through The Barricades
The Freeze
Round and Round
Raw
Paint me Down
Only When You Leave Me
Musclebound
Lifeline
Instinction
Gold
Communication
Be Free With Your Love