Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

For The Sake of the Song (1)

Για τις επόμενες λίγες μέρες παρακαλώ την προσοχή σας.
Το αφιέρωμα που αρχίζει σήμερις στο νταλικόφωνο είναι ξεχωριστό λατρεμένοι. Και το εννοώ. Και εξηγώ.

Το ότι εκτός από καταραμένους ποιητές και συγγραφείς υπάρχουν και καταραμένοι μουσικοί, το ξέρετε ήδη, μιας και είστε ψαγμένο κοινό. Δεν είστε κατιμάδες διάολε! Πολλούς από δαύτους τους έχουμε παίξει κι'από δω, άλλους όχι.

Σήμερα όμως, η νταλίκα ανοίγει το κεφάλαιο Townes Van Zandt, ή John Townes Van Zandt όπως είναι ολάκερο τ'όνομά του.
Πρόκειται για έναν σπουδαίο τεξανό folk-country μουσικό και ποιητή, που γεννήθηκε στα 1944 στο Forth Worth του Τέξας και πέθανε στα 1997 σε ηλικία 53 ετών, νικημένος από αρρώστειες και, κυρίως, καταχρήσεις ντρόγκας και αλκοόλ.
Αν και τεράστιος, ποτέ δεν γνώρισε ούτε δημοσιότητα αλλ'ούτε και καταξίωση. Είναι αυτό που λέμε cult μουσικός. Και όμως, μεγάλοι και τρανοί της country διασκεύασαν πολλά από τα τραγούδια του, ενώ αυτός, μέχρι το τέλος της ζωής του, έπαιζε σε υπόγεια clubs, έμενε σε φτηνά ξενοδοχεία ή σε καναπέδες φίλων.
Έπασχε από μικρός από διπολική διαταραχή και η θεραπεία σοκ με ινσουλίνη, στην οποία υποβλήθηκε, διέγραψε ολοσχερώς την μακροπρόθεσμη μνήμη του.
Από νωρίς άρχισε τις καταχρήσεις σε ναρκωτικά και πιοτί, πράγμα που τον βοηθούσε να διηγείται τις περίφημες tall tales του (εξωπραγματικές διηγήσεις, στα όρια της παράνοιας), πολλές από τις οποίες συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν σε βιβλίο και ντοκυμαντέρ (μετά θάνατον βέβαια).

Όσο ζούσε, εξαιτίας της cult υπόστασής του, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει δισκογραφικές εταιρείες να ηχογραφήσει. Έτσι, από τα 1968 μέχρι τα 1973, που θεωρείται η καλύτερη περίοδός του μουσικά, ευτυχώς για μας, ηχογράφησε δίσκους σε μικρές ανεξάρτητες εταιρείες. Έτσι, ξανά ευτυχώς για μας, σώθηκαν πραγματικά διαμάντια.

Το αφιέρωμα της νταλίκας ξεκινάει από το ξεκίνημα (βαρβαρισμός).
Το For The Sake Of The Song είναι ο πρώτος του δίσκος. Ηχογραφήθηκε από την εταιρεία Tomato (την ποιά;) και κυκλοφόρησε στις 17 Μάρτη του 1968 με παραγωγό έναν πολύ μεγάλο της country μουσικής, τον Jack τον Clement.
Μη ρωτήσετε πως πήγε ο δίσκος. Άπατος.
Τα είπαμε προηγουμένως.
Όσοι όμως δεν τον ξέρετε, αφιερώστε λίγο χρόνο στον Van Zandt. Αξίζει.

For The Sake Of The Song
Tecumseh Valley
Many A Fine Lady
Quicksilver Daydreams of Maria
Waitin' Around to Die
I'll Be There In The Morning
Sad Cinderella
The Velvet Voices
Talkin' Karate Blues
All Your Young Servants
Sixteen Summers, Fifteen Falls