Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

The Ghost Sonata

Καλημέρα και καλή μας βδομάδα.


Ο κόσμος που ο φοιτητής Arkenholz θ'ανακαλύψει μέσα από την ξενάγηση που θα του κάνει ο μέντοράς του Jacob Hummel, στο κατεστραμένο διαμέρισμα του κέντρου της Στοκχόλμης, είναι η κόλαση. Και μόνος τρόπος σωτηρίας για τους ανθρώπους είναι ο πόνος.
Μέσα στο διαμέρισμα μια ολόκληρη οικογένεια υπομένει τη μιζέρια της. Δεν μιλάνε, δεν χειρονομούν, δεν κάνουν τίποτα. Απλά κάθονται και υπομένουν.
Η οικογένεια σαν το σπίτι κάθε κοινωνικού κακού, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για βολεμένες γυναίκες, ένα ασφαλές λιμάνι για άντρες-κουβαλητές και μια κόλαση για τα παιδιά. Τα τελευταία, παρουσιάζουν τη μανία του θανάτου σαν τη μόνη λύτρωση από την οικογενειακή "θαλπωρή" της κόλασης. Για να ξαναγυρίσουν, ίσως, εκεί.

Για όσους το καταλάβατε, μιλάμε για το επικό έργο (σε τρεις πράξεις) του Σουηδού August Strindberg, The Ghost Sonata (Spoksonaten), που γράφτηκε στα 1907 και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 21 Γενάρη του 1908. Έκτοτε, σκηνοθετήθηκε από πολλούς, με κορυφαίo τον Ingmar Bergman, ο οποίος το σκηνοθέτησε τέσσερις φορές (1951, 1954, 1973 και 2000).

Η νταλίκα όμως δεν κάνει θέατρο, παίζει μουσική.
Και οι Tuxedoo Moon είναι αυτό που θα λέγαμε μουσική με το Μ κεφαλαιο-τεράστιο. Μια μπάντα που πολλοί την θεωρούν post-punk αλλά που, στην ουσία, είναι μια από τις καλύτερες στο χώρο της experimental. Ίσως και η καλύτερη στο είδος της : την πολύ πολύ δύσκολη και ψαγμένη πειραματική κλασσική μουσική.

Το The Ghost Sonata είναι το ένατο studio album τους. Κυκλοφόρησε τον Μάη του 1991, αλλά γράφτηκε στα 1982, σαν soundtrack μιας φανταστικής ταινίας.
Εκείνη την εποχή, τα μέλη της μπάντας έπαιζαν (σαν ηθοποιοί) σ'ένα πειραματικό θίασο στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, ενώ παράλληλα συνέθεταν αλλά και εκτελούσαν πάνω στη σκηνή.
Το έργο (λογικό) ήταν το Ghost Sonata.
Κι'ότι γράφτηκε εκείνη την εποχή παρουσιάστηκε στα 1991.
Ένας μαγικός δίσκος, "ένα τραγούδι χωρίς λόγια" σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.



The Funeral of a Friend
The Ghost Sonata
Catalyst
An Affair at the Soiree
Music Number Two
A Drowning
The Cascade
A Mystic Death
Basso Pomade (Dogs Licking my Heart)
Licorice Stick Ostinato
The Laboratory (Parts 1 & 2)
Les Odalisques
An Unsigned Postcard
Music Number Two (Reprise)