Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Deja Vu

Στην σαγκά μας "οι δίσκοι που θα παίρναμε μαζί μας στην εξορία στα ξερονήσια - καλομελέτα κι'έρχεται", σήμερα λατρείες παίζουμε ΤΟΝ δίσκο.
Κι'όταν λέμε ΤΟΝ δίσκο, εννοούμε έναν από τους μεγαλύτερους φλάουα-πάουα δίσκους των εφτά ηπείρων, των πέντε θαλασσών και όλων των άλλων γεωγραφικών δεδομένων που μπορείτε να φανταστείτε.

Λίγα λόγια πρώτα για το ιστορικό backround.
Στα 1968 και ανάμεσα σε τρεις ιστορικές μπάντες (The Byrds, The Hollies και Buffalo Springfield) γίνονται κάτι περίεργες αλλαξοκωλιές, από τις οποίες γεννιέται ένα περίεργο σχήμα-τρίο : οι Crosby, Still & Nash, από τα ονόματα τριών πολύ μεγάλων τύπων, μελών των παραπάνω γκρουπς. Το πως ακριβώς σχηματίστηκε βαριέμαι οικτρά να σας το περιγράψω. Για να το φανταστείτε όμως, έχω μια συνταγή : μια πρέζα Βιετνάμ, δυο κουταλιές της σούπας εξεγερμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια, μισό ποτήρι Καλιφόρνια και μπόλικη έμπνευση.
Στα 1969 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο (Crosby, Still & Nash - 1969), ο οποίος γίνεται τεραστιο-τεράστια επιτυχία, σκίζει χασέδες, πεθαίνω, προσκυνώ, ειρήνη, αφοπλισμός και τέτοια. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Κάτι έλειπε.
Κι'αυτό που έλειπε ήρθε αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου : η προσθήκη του Neil Young και η αλλαγή της ονομασίας σε Crosby, Still, Nash & Young.
Και η rock-folk μουσική αρχίζει ν'αποκτά άλλη διάσταση. Κυριολεκτικά.

Το Deja Vu κυκλοφόρησε στις 11 Μάρτη του 1970. Και είναι το πρώτο studio album της μπάντας σε πλήρη σύνθεση. Και είναι μακράν, όχι μόνο το καλύτερό τους, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Και δεν θ'ανεχτώ την παραμικρή διαφωνία επ'αυτού.
Δίσκος - σταθμός, δίσκος - σχολή για όλους όσοι ακολούθησαν, από Beatles και Rolling Stones, μέχρι Pearl Jam και RedHot Chili Peppers. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε οι ίδιοι οι μαθητές.
Αυτά τα λίγα.
Αφιερωμένο στον Μάκη τον Διόγο, που μου 'δωσε την ευκαιρία να τους ξαναθυμηθώ.

Carry On
Teach Your Children
Almost Cut My Hair
Helpless
Woodstock
Deja Vu
Our House
4 And 20
Country Girl
Everybody I Love You