Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Wag the Dog


Why does the dog wag its tail?
Because the dog is smarter than the tail.

If the tail were smarter, it would wag the dog

Μ'αυτή τη φράση (παράφραση παλιάς εγγλέζικης παροιμίας) ξεκινάει μία από τις πιο έξυπνες ταινίες που έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια.

Το Wag the Dog σκηνοθέτησε ο Barry Levinson, κυκλοφόρησε στις 17 Δεκέμβρη του 1997 και πρωταγωνιστούν δύο από τα "ιερά τέρατα" του χώρου, ο Dustin Hoffman και ο Robert de Niro.

Το σενάριο είναι μία κανονικότατη παραποίηση της νουβέλας American Hero του Larry Beinhart και αναφέρεται στην προσπάθεια ενός προπαγανδιστή, με τη βοήθεια ενός νευρωτικού παραγωγού του Hollywood (απολαυστικός ο Hoffman) και ενός ξεπεσμένου τραγουδιστή της country, να αποπροσανατολίσει την αμερικάνικη κοινή γνώμη από τα ξενογαμήματα του προέδρου των ΗΠΑ, δημιουργώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, έναν virtual πόλεμο των ΗΠΑ με την Αλβανία.
Το 'παμε και πριν, η ταινία είναι απολαυστική. Όποιος δεν την έχει δει χάνει.

Το soundtrack υπογράφει ο frontman των Dire Straits, Mark Knopfler. Πρόκειται για ένα τραγούδι και 7 instrumental που αποδεικνύουν (άλλη μία φορά) δύο πράγματα : ότι ο τύπος είναι πράγματι καλός και πως είναι μαθητής του μεγάλου J J Cale. Κιθάρα σε πολύ μεγάλες στιγμές.
Στην ταινία παίζουν και κάτι άλλα τραγουδάκια που όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στο soundtrack γιατί γράφτηκαν επίτηδες για τις ανάγκες του σεναρίου.

Αφιερωμένο στον άγνωστο φίλο που μου θύμισε την ταινία στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Wag the Dog
Working on it
In the Heartland
An American Hero
Just Instinct
Stretching Out
Drooling National
We're Going to War