Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Cosmo's Factory


Ο σημερινός δίσκος-θρύλος που σας χαρίζει η νταλίκα κυριακάτικα είναι αποτέλεσμα του οργασμού έμπνευσης μιας από τις καλύτερες αμερικάνικες μπάντες και, πάντως, η καλύτερη στο είδος της, το roots rock.

Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας από την κυκλοφορία του 4ου δίσκου τους (Willy and the Poor Boys - Νοέμβρης 1969) και οι Creedence Clearwater Revival (CCR για τους οικείους) ήταν ήδη στο studio για το νέο τους δίσκο. Ήταν δε τόση η πρεμούρα τους, που ήδη τον Γενάρη του 1970 κυκλοφόρησαν το πρώτο 45άρι του με δύο από τα ιστορικότερα τραγούδια τους (Travellin' Band / Who'll stop the Rain).
Μετά ήρθαν οι μέλισσες, μετά έφυγαν πάλι και τον Απρίλη κυκλοφόρησαν και δεύτερο 45άρι.
Τελικά, κυκλοφόρησαν όλον τον δίσκο Cosmo's Factory τον Ιούλιο του 1970.


Πρόκειται ίσως για έναν από τους δύο κορυφαίους δίσκους τους.
Για μερικούς ο καλύτερος, για την νταλίκα όχι.
Γούστα είναι αυτά.

Ο τίτλος παραπέμπει στην αποθήκη που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τις πρόβες τους. Περιέχει 11 διαμάντια διαλεχτά ένα-ένα. Σύμφωνα με την παράδοσή τους, δεν είναι όλα δικά τους. Όπως και να 'χει, τουλάχιστον τα 8 από τα 11 έγιναν τεράστιες επιτυχίες.
Τι ξεχάσαμε; Α ναι. Ο δίσκος (αλλά και πολλά από τα τραγούδια του) ανέβηκε στο #1 στα τσαρτ τουλάχιστον 14 χωρών, ενώ πιστοποιήθηκε επίσημα χρυσός (500.000 αντίτυπα) τον Δεκέμβρη του 1970 από την αρμόδια αμερικανική επιτροπή.

Με τις υγείες μας.


Ramble Tamble

Before you accuse me

Travelin' Band

Ooby Dooby

Lookin' out my back door

Run through the jungle

Up around the bend

My baby left me

Who'll stop the rain

I heard it through the Grapevine

Long as i can see the Light