Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Have you ever seen the rain


Κάποιοι μίλησαν για ένα εξόχως αντιπολεμικό τραγούδι, παρομοιάζοντας τη βροχή με τις βόμβες που έπεφταν (βροχή) στο Βιετνάμ. Ο ίδιος ο δημιουργός του, ο John Fogerty ισχυρίστηκε πως ήταν ένα τραγούδι για την αποχώρηση του αδελφού του Tom από τους Creedence Clearwater Revival. Πιάσε τ'αβγό και κάντου μιζανπλί λέω εγώ.

Ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της roots rock μουσικής, το Have you ever seen the rain, ηχογραφήθηκε στα 1970 και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ των CCR Pendulum (Γενάρης 1971). Πρόκειται, φυσικά, για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας.

Το διαμάντι (σιγά το νέο) διασκευάστηκε πολλάκις, πλειστάκις και χριστάκης. Σε κάθε μορφή και είδος μουσικής. Σήμερα ξεχωρίζω και σας χαρίσω τις καλύτερές μου.

Ξεκινάμε με (ποιόν άλλον;) τον Johnny Cash και την περίεργα όμορφη διασκευή του.


Διασκευή όμως, και μάλιστα μαγική, έκανε κι'ένα ιερό τέρας της pop-rock σκηνής της αγγλίας, ο Rod Stewart. Εδώ το ακούμε σε από ένα live του 1981.


Και πάμε τώρα να βγάλουμε γούστα. Για το soundtrack της ταινίας Philadelphia, ζητήθηκε από τους θεούληδες Spin Doctors μία διασκευή. Κι αυτοί δεν χάλασαν χατίρι. Και η grunge μουσική σηκώθηκε μερικές πήχες.


Και τελειώνουμε με την punk άποψη του διαμαντιού από τους τιτανο-μεγιστο-τεράστιους Ramones της καρδιάς μας. Άποψη της νταλίκας : η καλυτερότερη διασκευή μετά την original.