Σάββατο 30 Απριλίου 2011

The Letter


Τον φάγαμε τον Απρίλη λατρεμένοι. Μόλις φάμε και το Περιστέρι απόψε, το έγκλημα θα έχει πλήρως καταναλωθεί.

Σκέφτομαι (ναι ναι, μου συμβαίνει κι αυτό) κάθε Σάββατο του Κυρίου ν'ασχολούμαι με κάτι που πολύ το αγαπώ. Την ιστορία ενός τραγουδιού που γουστάρω. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται τα πουρά. Τώρα, αν θα το τηρήσω, αυτό αεξαρτάται από την οικονομική κρίση, τα γεγονότα στην έσω Μογγολία, τους πριγκηπικούς γάμους και άλλα τέτοια κοσμοϊστορικά συμβάντα.

Τούτο δω το διαμάντι γράφτηκε από τον μεσιέ Wayne Carson Thompson και ερμηνεύτηκε στην original έκδοσή του από τους The Box Tops στα 1967. Περιττό να σας είπω πως χτύπησε Νάμπερ ουάν μέσα σε 2 ημέρες από την κυκλοφορία του (Ιούνης 1967). Στην αρχή ξεκίνησε σαν ένα σιγανό croony κομμάτι, αλλά στην πορεία, και με την βοήθεια Alex Chilton (πρώτη μούρη και φωνή των The Box Tens) έγινε αυτό που αγαπήσαμε.

Όπως έχουμε ξανα-μανα-πει, όταν ένα τραγούδι είναι καλό (και γίνεται και επιτυχία) πολλοί είναι αυτοί που το διασκευάζουν. Ε λοιπόν λατρεμένοι, μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουν υπάρξει 209 διασκευές! Θα σας το έβαζα και ολογράφως αλλά βαριέμαι. Σήμερα η νταλίκα (όπως πάντα άλλωστε), με έναν εντελώς δημοκρατικό τρόπο (όπως πάντα άλλωστε) θα σας χαρίσει μερικές απ'αυτές. Τις καλύτερές της.

Ξεκινάμε με μία πολυ-αγαπημένη, αυτήν της κυρίας Eva Cassidy, η οποία πλησιάζει σ'αυτό που παρολίγο να ήταν το διαμαντάκι.

Για την συνέχεια σας έχω λουκούμι. Κι όταν λέμε λουκούμι εννοώ έναν λατρεμένο μου, τον Bobby Darin με την μαγευτική του φωνή, που δίνει άλλη διάσταση στο σονγκ.

Στα 1978 ήρθε και η σειρά αυτού του διαμαντιού να περάσει στις disco και να λικνιστεί αγριο-νωχελικά κάτω από τις ντισκομπάλες και τους γυροφάρους. Θύτης η κυρία Deborah Washington και η νταλίκα ξεβιδώνεται.

Και όπως πάντα, θα κλείσω με την αγαπημένη μου. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την original, είναι όμως μακράν η καλυτερότερη διασκευή και, μάλιστα, για τσι ειδικοί είναι αυτή που επανέφερε στις μνήμες πολλών την κομματάρα. Joe Cocker κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά.

Αυτά και καλό μας Σάββατο.