Ο μεσιέ στην φωτό είναι ο τελευταίος βασιλιάς των Ζουλού Shaka kaSenzangakhona, περισσότερο γνωστός σαν Shaka Zulu ή Το Λιοντάρι (m'Bube στη γλώσσα των Ζουλού)
Έζησε από τα 1787 ίσαμε τα 1828 και θεωρείται ο πιο σημαντικός βασιλιάς του βασιλείου των Ζουλού.
Χαρακτηρίστηκε τόσο από τις απαράμιλλες ηγετικές και στρατιωτικές του ικανότητες όσο και από την απίστευτη θηριωδία του, αφού έμεινε στην ιστορία και για τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων μελών άλλων ανταγωνιστικών φυλών.
Για τον λαό του όμως παραμένει μέχρι σήμερα ο Θεός, το Ανίκητο Λιοντάρι.
Το έθιμο των Ζουλού, όταν πέθαινε ένας βασιλιάς, ήταν να μην αναφέρουν ποτέ τη λέξη θάνατος αλλά να μιλούν για ύπνο. Τούτο κυρίως για λόγους διατήρησης του ηθικού του λαού.
Μόλις πέθανε ο Shaka, η λαική μούσα, θέλοντας να διατηρήσει την ελπίδα ζωντανή, δημιούργησε έναν ύμνο, σύμφωνα με τον οποίον το λιοντάρι απλά κοιμήθηκε και, μόλις ξυπνήσει, θα πάρει πάλι τα σκήπτρα του για να διώξει τους άπιστους.
Το τραγούδι αυτό (i yu m'mbube) τραγουδιόταν από τότε σε όλες τις τελετές των Ζουλού, μέχρι που, στα 1939, ηχογραφήθηκε από τον σπουδαίο Ζουλού νοτιο-αφρικανό Solomon Linda και το συγκρότημά του Evening Birds.
Παρότι πούλησε πάνω από 150.000 αντίτυπα τη δεκαετία του '40 στην Αφρική, το κομμάτι παρέμεινε άγνωστο στους δυτικούς μέχρι τα 1950, όταν ένας σπουδαίος φολκλορίστας-εθνομουσικολόγος, ο Alan Lomax, το παρουσίασε στον Pete Seeger, ο οποίος και το ηχογράφησε στα 1951 (με το συγκρότημά του The Weavers) με τον τίτλο Wimoweh, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη λανθασμένη ακουστική απόδοση του i yu m'mbube (είσαι λιοντάρι).
Παρότι συχνά-πυκνά ο Seeger ανέφερε πως πρόκειται για ένα "δημοτικό" τραγούδι της Αφρικής για τον Shaka Zulu και παρότι ήξερε πως υπάρχει κάποιος που το έχει γράψει (και άρα κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα), εντούτοις, για πολύ καιρό, δεν έκανε τίποτα για να βρει τον δημιουργό και να του αποδώσει το μερίδιό του.
Στα 1961, το τραγούδι κυκλοφόρησε στη μορφή που όλοι μας γνωρίζουμε με τον τίτλο The lion sleeps tonight από τους Tokkens.
Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που από τα 1964 άρχισαν δικαστικοί αγώνες, τόσο από την μεριά των αμερικανών για να κατοχυρώσουν το τραγούδι όσο και από τη μεριά του Solomon Linda που διεκδικούσε αυτό που του ανήκε.
Τελικά, όλα τελείωσαν στα 2006 (ναι ναι!!!) με την οριστική συμφωνία ανάμεσα στους κληρονόμους του Linda και τη δισκογραφική εταιρεία Abilene Music, η οποία κατέχει παγκοσμίως τα δικαιώματα για τις μουσικές του Disney, μιας και στο μεταξύ το διαμάντι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί (παράνομα πάντα) στην ταινία The Lion King.
Όπως είναι δυστυχώς φυσικό σε τέτοιες υποθέσεις, ο δημιουργός δεν κατόρθωσε παρά να εισπράξει το 25% των δικαιωμάτων, που, μόνο για τις πωλήσεις του soundtrack της ταινίας, ξεπερασαν τα 20 εκατομμύρια δολλάρια.
Άντε εσύ μετά να μην ανακράξεις : Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι.
Σας κούρασα;
Άξιζε τον κόπο όμως, γιατί πρόκειται για ένα υπέροχο τραγούδι που δημιούργησε σχολή στην ακαπέλα μουσική.
Ακούστε και την ανεπανάληπτη εκτέλεση της Μεγάλης Κυρίας Miriam Makeba στην αυθεντική του μορφή από τα 1960
Κι'επειδή πολλοί μπορεί να μην το ξέρουν, πάρτε και την εξίσου (αν και κλεμμένη) υπέροχη version από τους Tokkens
Ο εκδοτικός οίκος
Πριν από 16 ώρες
5 σχόλια:
Είναι απίστευτο... το πόσο αλλάζει ένα τραγούδι... ανάλογα με το ποιός το τραγουδάει... και όταν μάθεις την ιστορία του....
ΡΙΣΠΕΚΤ ωρέ δάσκαλε....
Ασπρο-μαύρο...οι εντυπώσεις μετά από αυτή την ανάρτηση.....για το συγκεκριμένο τραγούδι....
Βρήκα και τα άλλα κομμάτια που μου έλειπαν :)
άκουσέ το τώρα ολοκληρωμένο!!
ο φίλος του πρέσβη
g r
Θα μπορούσε να γίνει ολόκληρη μελέτη... για όλες τις εκδοχές...
Φοβερή ανάρτηση!!!!
(κάνε πλιζζζζ ένα αφιέρωμα στην Miriam Makeba....Είναι ΜΑΓΙΣΣΑ!!!!)
Α.... και Καλημέρααααααα Πουλάκι μου!!!!
Χαχαχχαχαχααχαχαχαχαχαχαχα
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου , θα με ενδιέφερε όμως , αν θέλεις , να μου πείς το κίνητρό :)))))
την απόλαυσα κι αυτήν και τις μουσικές ΟΛΕΣ
ΜΠΡΑΒΟ
κύριε αμ
είμαι απ'αυτούς που κάνουν ορισμένα πράγματα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο
κυρίως τα πράγματα που μ'ευχαριστούν όπως η μουσική
σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
ο φίλος του πρέσβη
g r
Δημοσίευση σχολίου