Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

English Psychedelic Rock (παρτ ουάν)

Όπως ίσως (και αφού) θα καταλάβατε από την φωτογραφία, η βδομάδα στο ράδιο νταλίκα ξεκινάει ψυχεδελικά.
Κι'όταν λέμε ψυχεδελικά δεν εννοούμε πως αντί για καφέ των Τσιάπας (Μυρτώ ακόμα τον περιμένω) κατέβασα δυο-τρία χαπάκια LSD, αλλά για ψυχεδελική μουσική.

Μια πάρα μα πάρα πολύ παρεξηγημένη μουσική, η οποία, επειδή ακριβώς (και δικαίως) ταυτίστηκε με παραισθησιογόνα, μαύρες, καναβούρια και άλλα τέτοια άσιντ και μη, στοχοποιήθηκε τα μάλλα και, για πολύ καιρό, ψιλοαπαγορεύτηκε από ράδια ανά τας ευρώπας και τας αμερικάς.


Τι ακριβώς είναι η ψυχεδελική μουσική;

Είναι ένα τεράστιο φάσμα μουσικής, η οποία χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους συνδυασμούς ήχων και κλιμάκων (μουσικών) που βασίζονται πάνω στο "ακαταλαβίστικο", στο high ή το stoned μιας ολόκληρης κοινωνικής κουλτούρας που αναπτύχθηκε από τη δεκαετία των '60s και δώθε.
Κι'επειδή ακριβώς το φάσμα είναι τεράστιο, καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, από την rock μέχρι την trance κι'από την soul μέχρι την jazz περνώντας από την pop, την folk μέχρι και την country.
Το "εύκολο" της υπόθεσης είναι οι δυνατότητες παραγωγής τέτοιων "ακαταλαβίστικων" ήχων με το πάντρεμα ηλεκτρικών και παραδοσιακών οργάνων (κυρίως ανατολίτικης προέλευσης), το όλο να πλατσουρίζει μέσα στη σάλτσα των ηλεκτρονικών πλήκτρων (κυρίως synthesizer).

Σήμερα θ'ασχοληθούμε με την psychedelic rock μουσική και, πιο συγκεκριμένα, με τις πηγές της κι'ακόμα πιο συγκεκριμένα τις αγγλικές πηγές της, που είναι και οι πιο αξιόπιστες.

Πολλοί λένε πως η ψυχεδελική μουσική σκαρφίστηκε στο Αμέρικα και πέρασε τον Ατλαντικό αργότερα. Αυτό είναι σωστό κατά το ήμισυ. Υπάρχει μια τάση να μπερδεύουμε το χίπικο Flower Power με την ψυχεδέλεια αυτή καθαυτή. Αφήστε δε που οι ημερομηνίες τους διαψεύδουν. Κι'όταν μιλάμε για ιστορία, οι ημερομηνίες είναι καθοριστικές. Αυτά όμως σε άλλη ανάρτηση.

Οι πολλοί, όταν ακούνε για αγγλικό ψυχεδελικό rock, σκέφτονται αμέσως Yardbirds, Procol Harum, Pink Floyd ή ακόμα και τους τεράστιους Beatles ή Rolling Stones στα ψυχεδελικά τους οι δύο τελευταίοι.
Την ιστορία όμως της ψυχεδέλειας, αν οι διάσημοι την έκαναν γνωστή, οι διάφοροι άσημοι την έκαναν ιστορία. Κι'όταν λέω άσημοι, εννοώ τις μικρές μπάντες που, με πενιχρά μέσα (μεταχειρισμένα σιτάρ και ηλεκτρικά όργανα), μας χάρισαν πραγματικά διαμαντάκια ψυχεδέλειας που αποτελούν (μέχρι και σήμερα) φιλιά ζωής για την επιβίωση της rock.

Τα συγκροτήματα που θα παίξουμε σήμερις δεν είναι γνωστά στους πολλούς.

Ακόμα και στους άγγλους.

Τα βινύλια τα βρήκα στη Λόντρα, την εποχή που (προφανώς καθυστερημένα λόγω ηλικίας) ανακάλυπτα το psychedelic rock λίγο πιο μακρυά από το Sympathy for the Devil και το Lucy in the Sky with Diamonds.

Είναι πολλά.

Σήμερα σας χαρίζω λίγα απ'τα πολλά, κι'αν αρέσουν θα παίξουμε κι'άλλα.

Καλή μας βδομάδα.



Tracklist

Turquoise - Tales of Flossie Fillet
Attack - Created by Clive
Timebox - Baked Jam Roll in your eye
Poets - In your Tower
Turnoff - Leave me Here
World of Oz - The Muffin Man
Ice - Anniversary (of love)
End - Shades of Orange
Fairytale - Run and Hide
Tintern Abbey - Vacuum Cleaner
Virgin Sleep - Love
Amazing Friendly Apple - Magician
Fire - Father's Name is Dad
Files - (i'm not your) Stepping Stone

Accent - Red Sky at Night

5 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Καλή βδομάδα....
Νομίζω ταιριάζει η μουσική με την μαστούρα από τα δακρυγόνα...
αλλά δεν θα το διαπιστώσω μέχρι να την ακούσω...

:-)

Τσουχτρα είπε...

Ε ναι ! Τώρα "μιλάμε" ! Για το εξαιρετικό της επιλογής, είναι νομίζω περιττό να πω οτιδήποτε !
Καλή μας εβδομάδα !

aKanonisti είπε...

Καλημέρα...
Ηρθα να βρω το παρτ-τού... αλλά.. κάποιος τεμπέλιασε...μάλλον....

:-)))

Green_revenger είπε...

Υπομονή
μετατρέπονται τα βινύλια εις mp3 με μετατροπέα....samsung!!!!
απίστευτο και όμως αληθινό
:)
g r

aKanonisti είπε...

Αφού δεν κατάφερες να αποκτήσεις Samsung φωτογραφική μηχανή...
βολεύεσαι με τον μετατροπέα....

Ετσι είναι αυτά....

Κουράγιο!!!!!

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα