Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Έκθεση Ιδεών - Θέμα : Art of Noise


Πρόλογος : Εκεί στα 1979, στη μακρυνή Αστραλία, ένας μούσικ προντούσα, ο Trevor Horn με τ'όνομα, αποφάσισε να κάνει γνωστό στον κοσμάκη ένα κομπιουτερίστικο μουσικό όργανο, που έφτιασαν δύο νέοι κι'ωραίοι αστραλοί, οι Peter Vogel και Kim Ryrie.
Το σατανικό αυτό εργαλείο ονομάζεται Fairlight CMI (όπου Fairlight η εταιρεία των δύο αστραλών και CMI Computer Musical Instrument).
Επειδής το εργαλείο ήταν πολύ τζίλικο, οι πρώτοι που έτρεξαν να το καπαρώσουν ήταν κάτι άγνωστοι μουσικοί, όπως ο Peter Gabriel, o Stevie Wonder, o Nick Rhodes (Duran Duran ντε!), o Herbie Hancock, η Kate Bush και διάφοροι άλλοι τέτοιοι.
Μιζέρια δηλαδή.


Κυρίως Θέμα : 4 χρονάκια μετά, στην Ινγκλετέρα, ο μούσικ προντούσα μας κάθηκε και σκέφτηκε : προντούσα είμαι, κόσμο και κοσμάκη γνωρίζω, το εργαλείο το καλό έβγαλα στη φόρα, δεν φκιάνω και κανά σχηματάκι για να δείξω στο πόπολο πόσα ακριβώς απίδια βάνει ο σάκκος; Φώναξε λοιπόν τους Paul Morley (μουσικός δημοσιογράφος), Anne Dudley, Gary Langan και J.J.Jeczalik (μουζίκους) κι'έφτιασε τους Art of Noise (ή The Art of Noise διαλέχτε και πάρτε).
Τα παληκάρια (και η δέσποινα) θεωρούνται (κι'όχι άδικα) οι ιεραπόστολοι της synthpop μουσικής, μιας και την εποχή εκείνη ουδείς και ουδεπόποτε μίξαρε τέτοιους ήχους με samples από παραδοσιακά ακούσματα (βλέπε π.χ. το σήμα της θρυλικής noir σειράς του Blake Edwards "Peter Gunn" που παιζόντανε στο NBC από το 1958 ίσαμε το 1961).

Για να είμαστε και απολύτως ακριβείς, είναι οι πρώτοι απ'όλους που χρησιμοποίησαν samples. Όπου samples βλέπε κομμάτια από μελωδίες ή ήχους γενικά, τα οποία τα ενώνεις με τραγούδια ή άλλους ήχους και δημιουργείς ένα μουσικό κολλάζ (καλά ε; δεν υπάρχω λέμε).
Οι περισσότεροι τους έχουν ακούσει, χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι, επειδή η διασκευή του Kiss του Prince έβγαλε από τη ναφθαλίνη (και μπράβο λέω εγώ) έναν μικρό κοιμισμένο θεούλη, τον Tom Jones.
Επειδής ένα κομμάτι ίσον χίλιες λέξεις, να κλείσω λέγοντάς σας πως τ'ονοματάκι τους το εμπνεύστηκαν από το δοκίμιο "The Art of Noises" του μακαρονά φουτουριστή και συνθέτη Luigi Russolo (1885-1947), που θεωρείται ο πρώτος θεωρητικός της ηλεχτρονικιάς μουσικής.


Επίλογος
: βάλτε το να παίξει δυνατά



Opus 4 Moments in Love
Close (to the Edit)

Peter Gunn (feat. Duane Eddy)

Kiss (feat. Tom Jones)
Paranoimia (feat. Max Headroom)

Beat Box (diversion one)

Dragnet '88 (from Dragnet O.S.T.)

Legacy

Something Always Happens (The Art of Noise is...)

4 σχόλια:

Ourbax είπε...

Πολύ καλοί οι Art Of Noise δεν το συζητάμε.
Με το Fairlight δούλεψε πολύ στην δεκαετία του 80 και ο υπέροχος, ο καταπληκτικός ο πρώτος, ο θεός, Mike Oldfield (εδώ προσκυνάω).

Green_revenger είπε...

Συμφωνώ απολύτως Κύριε Πρόεδρε
και mea maxima culpa που τον παρέλειψα
g r

Ανώνυμος είπε...

και ξανα καλημερα γιατί μου θύμησες κατι φορές που μ'επαιρνε ο αδερφός μου στην face στην Ν.Φιλαδέλφεια εκει στα μέσα της δεκαετίας 80 και κατι παραπανω και πάντα το τελευταίο τραγούδι ηταν το moments in love...με θυμαμαι ακομα που παντα μ'εβρισκε ξαπλα σε καποιον απο τους καναπέδες στο πανω παταρι...και τον Μακη να με ξυπναει για να φύγουμε.... :-)

και αυτό το αγαπημένο τραγουδακι μια και είσαι στα electronic σήμερα.
purplelilium
http://www.youtube.com/watch?v=Lk-7uhq1c6c&feature=related

Green_revenger είπε...

άφηναν και μωρά στην face;
κοίτα να μην το ξέρω να πήγαινα συχνότερα!
Αν και τότε που λες ήμουν στην ξενιτιά.
Έτσι όμως οι μεγάλοι αδελφοί προσέφεραν κοινωνικό έργο. Κι'αυτό τους τιμεί.
Το βιντεάκι είναι τρίκαλο, αλλά είναι hardcore electronica (άρα πολύ προχώ για τα γέρικα αυτάκια μου)
καλημέρα και σε σένα
g r