Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

厳島神社 Itsukushima shrine (μαθήματα μουσικής γεωγραφίας)

Στο νησί Itsukushima (λαικιστί Miyajima) της Ιαπωνίας βρίσκεται αυτή η πανέμορφη Shinto πύλη. Όπου Shinto ((神道) βλέπε την βασική ιαπωνική θρησκεία.
Η συγκεκριμένη πύλη είναι αφιερωμένη στα πνεύματα των θεοτήτων Shinto (Kami)


Οι Shrines, οι οποίες υπάρχουν σε πολλά σημεία της Ιαπωνίας, λογίζονται και σαν κατασκευαστικές δομές που προορίζονται να στεγάσουν τα θεικά πνεύματα της Shinto θρησκείας.
Πολλές φορές αποτελούν τον "προθάλαμο" του ναού honden (本殿), του ιερότερου κτιρίου της Shinto θρησκείας. Μπορείς πάντως να συναντήσεις τέτοιες πύλες χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ναός.

Η δικιά μας πύλη χτίστηκε τον 12ο αλλά ανακατασκευάστηκε στον 16ο αιώνα. Αφιερώθηκε στις τρεις κόρες του Suzano-o no Mikoto, ενός μέτριου θεούλη της Shinto θρησκείας που, όμως, έτυχε να είναι αδελφός του Amaterasu, που, αυτός, αντιθέτως, είναι ο θεός-ήλιος. Οπότε, καταλαβαίνετε, το καλόπιασμα πάει σύννεφο.

Στα 1168, όταν άρχισε να κατασκευάζεται, η Itsakushima ήταν ιερό νησί. Πράγμα που σημαίνει, ότι οι εργάτες, εργολάβοι και λοιποί παρατρεχάμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να πατήσουν πόδι πάνω του. Έπρεπε συνεπώς να βρουν τρόπο να το χτίσουν. Και βρήκαν : το έχτιζαν τις ώρες της άμπωτης. Έτσι, σε κάθε μεγάλη παλίρροια, η πύλη μοιάζει να επιπλέει μέσα στη θάλασσα ενώ, στην άμπωτη, μπορείς να το επισκεφτείς με τα πόδια από το νησί (που, φυσικά, δεν είναι πια ιερό).

Η πύλη της Itsukushima έχει χαρακτηριστεί εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας και, καλά το καταλάβατε, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το 2004 μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από τον τυφώνα Songda και έμεινε κλειστή για πάνω από 3 χρόνια μέχρι να επισκευαστεί (κυρίως η οροφή). Αποτελεί (μαζί με τα Amanohashidate και τον κόλπο Matsushima) μία από τις Τρεις Οπτικές της Ιαπωνίας. Αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης του remix που ακολουθεί. Ευχαριστώ πολύ. Καλό σας απόγευμα.


Itsakushima vs Ntalika (far seas remix - 2009)

6 σχόλια:

demetrat είπε...

Πύλες που οδηγούνε στα όνειρα;
Πάντα σε περιμένουν στο πουθενά.
Υπέροχες.
δ

Green_revenger είπε...

πράγματι
υπέροχες
:)
g r

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι λένε οτι στην αρχή του κόσμου υπήρχε μια άμορφη μάζα που ήταν φτιαγμένη απο το λάδι των καρπών. Άλλοι λένε οτι στην αρχή υπήρχε ενα τεράστιο αβγό που έκρυβε μέσα του τις μεγάλες δυνάμεις της δημιουργίας. Μέσα από το αβγό φύτρωσε ένα τεράστιο καλάμι και απο αυτό γεννήθηκε ένα θεικό πλάσμα. Αυτό το πλάσμα είχε ένα όνομα και συγκέντρωνε όλη τη δύναμη στα χέρια του. Από αυτό το αβγό και το θεικό πλάσμα γεννήθηκαν στη συνέχεια οι υπόλοιποι θεοί που ήταν πάρα πολλοί, άντρες και γυναίκες. Είχαν ανθρώπινη μορφή και εμφανίζονταν κυρίως δυο-δυο σαν αδέλφια. Στην αρχή δημιουργήθηκαν επτά ζευγάρια θεών. Μετά γεννήθηκε το όγδοο και σημαντικότερο θεικό ζευγάρι. Ο Ιζανάγκι, ο άντρας που εκπροσωπεί το ερωτικό κάλεσμα της αγάπης, και η Ιζανάμι, η γυναίκα που παρασύρει στην ερωτική απόλαυση. Έτσι έφτασε στον κόσμο των ανθρώπων η δύναμη της ηδονής και του έρωτα.
Το θεικό ζευγάρι Ιζανάγκι και Ιζανάμι ανέβηκε την ουράνια γέφυρα που αιωρούνταν πάνω απο τη θάλασσα. Απο τη θάλασσα έβγαλαν ένα δόρυ σαν αυτό που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές. Με το δόρυ, που ήταν στολισμένο με πολύτιμους και μαγικούς λίθους ανακάτεψαν το βυθό της θάλασσας και έβγαζαν κομμάτια απο το βυθό και τα έφερναν στην επιφάνεια. Αυτά τα κομματάκια λοιπόν άρχισαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και σχημάτισαν τα νησιά της Ιαπωνίας....

Το Βιβλίο Των Μύθων - ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ
Helma Marx

ωραία διασκευούλα και φώτο!!!
C.B.V.B.F.

Green_revenger είπε...

ανώνυμε
που το πήγες που το έφερες, πάλι τσόντα με το έκανες!!!
Χαίρομαι πάντως που οι αναγνώστες έχουν τέτοιο υψηλό επίπεδο κουλτούρας
:)
g r

ΥΓ: C.B.V.B.F ???

Ανώνυμος είπε...

Οχι δα...τσόντα το κάνω μόλις τώρα!
http://www.youtube.com/watch?v=y-wF3pHpEt8

aKanonisti είπε...

Πράγματι...το γάμησες άνωνυμε...
Κρίμα..