Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

After The Curtain

Η πρώτη μας μουσική εξερεύνηση για την σαιζόν αρχίζει με τούτο δω το παλουκάρι, τον Zachary Francis Condon.
Ο Ζαχαρίας είναι ένα αμερικανάκι που γεννήθηκε στα 1986 στη Σάντα Φε. Νεούδι δηλαδής. Τον πέταξαν έξω από το γυμνάσιο για διάφορα πράγματα, πρόλαβε να πάει λίγο λύκειο και, μετά, για 4 μήνες, στα 17 του, την έκανε για Ευρώπη με τον αδελφό του.
Έμεινε κυρίως στο Παρίσι, όπου ήταν της μοδός η βαλκανική μουσική μεταξύ των φοιτηταρίων. Εκεί λοιπόν που λέτε, ο μικρός Ζαχαρίας βαφτίστηκε στα οριένταλ ακούσματα και είπε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα.

Γυρίζοντας, μπήκε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε πορτογαλικά και φωτογραφία.
Τις ώρες που ήταν στο φοιτητικό του δωμάτιο, αντί να ονειρεύεται συμφοιτήτριες έγραφε μουσική. Ένα ολόκληρο άλμπουμ. Έπρεπε όμως να το ηχογραφήσει.
Πήρε που λέτε τα συμπράγκαλά του και πήγε στο στούντιο. Εκεί, τον βοήθησαν οι Jeremy Barnes και Heather Trost, οι οποίοι έφτιαξαν μαζί του τους Beirut.
Στην πορεία προώθησης του πρώτου άλμπουμ (Gulag Orkestar - 2006), ο Ζαχαρίας πρόσθεσε στη μπάντα και μερικούς άλλους τρελλαμένους και οι Beirut διαμορφώθηκαν όπως είναι σήμερις.

Η μουσική τους είναι ένα κράμα ανατολικο-ευρωπαικής και αμερικάνικης folk μουσικής, τις οποίες το πολύστροφο μυαλό του Ζαχαρία πάντρεψε αρμονικότατα.
Το δεύτερο άλμπουμ (The Flying Club Cup - 2007) είναι σαφώς επηρεασμένο από τα γαλλικά ακούσματα του Ζαχαρία (Gainsbourg, Brel και Montand), πράγμα που φαίνεται και στους τίτλους των τραγουδιών.
Ο Ζαχαρίας μας παίζει τρομπέτα και γιουκαλίλι, μιας κι'ένας σοβαρός τραυματισμός στο χέρι δεν του επιτρέπει ν'αγκαλιάσει ολόκληρη την κιθάρα. Άλλα όμορφα όργανα που χρησιμοποιούν οι Beirut ; Ακορντεόν, Τσέλο, μαντολίνο, όργανο, ταμπουρίνο και σαξόφωνο.

Αφιερώστε τους λίγο χρόνο.
Έχουν πλάκα.
Φιλιά στα μούτρα σας.


A call to arms
A Sunday smile
Gulag Orkestar
Prenzlaurberg
Brandenburg
Postcards from Italy
Nantes
La Banlieu
In the mausoleum
Un dernier verre (pour la route)
Scenic World
After the curtain
Bratislava
The penalty
Forks and Knives

2 σχόλια:

Τσουχτρα είπε...

Δεν δύναμαι να είπω οτι ξετρελάθηκα με το σύνολο των κομματιών, αλλά αυτό ουδεμία σημασία έχει, καθ' ότι περι ορέξεως...
Το Νο 6 όμως κομματάκι με
αυτά τα "ψίχουλα" balkan ήχου, πολύ με άρεσε.
Και καλημέρα :)
Αυτά.

aKanonisti είπε...

Γαμάτος ήχος!!!!
Βρε τον Ζαχαρία... δεν του φαίνεται καθόλου πως είναι αμερικανάκι...