Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Gaita Asturiana

Αυτή εδώ είναι μια Αστουριανή γκάιντα (gaita asturiana)


Κι αυτός εδώ είναι ο Jose Angel Hevia Velasco που οι κολλητοί τον φωνάζουν Hevia

Η Αστουρία είναι μια αυτόνομη κοινότητα στην Ισπανία και ο Hevia γεννήθηκε, στα 1967, σε μια πόλη της Αστουρίας, την Villaviciosa (και δεν θέλω ανόητους σεξιστικούς συνειρμούς). Το όμορφο αυτό παληκάρι είναι μουσικός. Παίζει αστουριανή γκάιντα αλλά και κάθε είδος πίπιζας που πέφτει στα χέρια του. Στην αρχή έπαιζε για την πάρτη του και για τα σπανιόλικα πανηγύρια. Στα 1992 όμως κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ιντερκελτικό φεστιβάλ του Lorient στην Ινγκλετέρα. Από τότε άρχισε να ασχολείται σιγά-σιγά και δισκογραφικά.
Ακολουθεί παρένθεση με μάθημα ανθρωπογεωγραφίας : στην Αστουρία, όπως και σε πολλά άλλα τμήματα της περιοχής, έγινε ένα απίθανο μίγμα πολιτισμών διαχρονικά. Κέλτες αντάμωσαν με βίκινγκς, λατίνοι με σάξωνες και όλοι μαζί με άραβες. Κλείνει η παρένθεση.

Το κράμα αυτό (της παραπάνω παρένθεσης) αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη μουσική του δικού μας του Hevia. Οι κέλτικοι φθόγγοι ανακατεύονται με αραβικές νότες και δίνουν ένα χαρμάνι απέραντα μελωδικό. Θα μου πείτε όμως, ρε κουκουλοφόρε νταλικιέρη, αυτό που κρατάει στα χέρια του ο ισπανός Άδωνης δεν είναι ούτε γκάιντα αλλ'ούτε και πίπιζα. Τι στα κομμάτια είναι;
Κι εγώ γιατί είμαι εδώ βρε κουτά; Που λέτε, εκεί που έπαιζε με τις πίπιζες και με τις γκάιντες, παρέα με την ντράμερ αδελφή του Maria Jose, σκέφτηκε : δεν φτιάχνω μια πίπιζα δικής μου έμπνευσης και ήχου; Όχι για μένα. Για την φουκαριάρα τη μάνα μου. Πήρε που λέτε τον κολλητό του τον Alberto τον Arias, που είναι προγραμματιστής, και τον Miguel τον Dopico, που είναι ηλεκτρονικός, και έφτιασαν μία ηλεκτρονική πίπιζα που έφερε τα πάνω-κάτω.

Ακούστε λίγο Hevia και τα ξαναλέμε.


Gaita Asturiana
Tanzila
Si la nieve
Tirador
Fandango los lobos
Naves
Garrotin
Busindre Reel (ntalika mix)

2 σχόλια:

aKanonisti είπε...

"πίπιζα δικής μου έμπνευσης"...
πολύ πρόστυχο ακούγεται αυτό ωρέ δάσκαλε....

Μήπως να το αναδιατυπώναμε????

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Green_revenger είπε...

αίσχος
σματς
γι κομον
g r