Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

In memoriam


Την περασμένη Πέμπτη 8 του Απρίλη έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο ο Malcolm McLaren, ο λεβέντης που βλέπετε πρώτον από αριστερά στο εικονίδιον άνωθεν.

Γεννήθηκε στα 1946 στην Αγγλία και απ'όλα όσα έκανε θα μείνει στην ιστορία σαν ο γκόμενος της σχεδιάστριας Vivienne Westwood, αλλά, κυρίως σαν ο άνθρωπος που χωρίς αυτόν το punk δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτό που έγινε.

Όλα ξεκίνησαν με το Let it Rock, ένα μαγαζί ρούχων που άνοιξε στο Λονδίνο μαζί με την Westwood και που πουλούσε κυρίως ρούχα avant garde αλλά και της ίδιας της Vivienne για θεατρικές παραστάσεις. Και το ένα έφερε το άλλο, και σε μια επίσκεψή του στο Νιου Γιορκ, στα 1971, ήρθε σε επαφή με τους New York Dolls (τους πρόδρομους του punk), κι'άρχισε να τους ντύνει με ρούχα σκηνής (με κορυφαία εκείνα τα δερμάτινα με τα σφυροδρέπανα) και έγινε ο μάνατζέρ τους, και μετά αυτοί διάλυσαν κι'αυτός επέστρεψε στο Λονδίνο κι'άνοιξε ένα μαγαζί με σαδο-μαζοχιστικά ρούχα κι'εκεί έπιασε δύο φορές ένα κωλόπαιδο να του κλέβει ρούχα, κι'αυτός ο λεχρίτης ήταν ο Johnny Rotten που έπαιζε μουσική σ'ένα γκρουπούσκουλο τους The Strand, κι'ο Μάλκομ ενδιαφέρθηκε, κι'έγινε ο μάνατζέρ τους, και τους άλλαξε το όνομα σε Sex Pistols και και....

Και εγεννήθη το punk που, το έχουμε ξαναπεί, έκανε τις απαραίτητες ενέσεις ατροπίνης στην παραπαίουσα rock και δημιούργησε τις προυποθέσεις για την αναγέννηση της μουσικής σε όλα τα επίπεδα.

Τα τελευταία του λόγια στο νεκροκρέβατο της κλινικής της Ελβετίας ήταν "ελευθερώστε τον Leonard Peltier", έναν ινδιάνο ακτιβιστή του ΑΙΜ (Αμερικάνικο Κίνημα Ινδιάνων), ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία δύο πρακτόρων του FBI που κατασκόπευαν τους αδελφούς του στην ινδιάνικη ρεζέρβα του Pine Ridge στα 1975.

Αυτά και καλή βδομάδα

New York Dolls - Personality Crisis   Sex Pistols - God save the Queen   New York Dolls - Pills     Sex Pistols - EMI   New York Dolls - Push 'n' Boots    Sex Pistols - Pretty Vacant



Δεν υπάρχουν σχόλια: