Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Vision Quest



Καλημέρα δροσοσταλιές μου.

4 του Σεπτέμβρη σήμερις και η νταλίκα ανοίγει την σεζόν "φρέσκα, φρέσκα και λαχταριστά" μ'έναν μαγικό δίσκο. Απ'αυτούς που καραγουστάρω, γιατί συνδυάζουν electronica (η αγαπημένη μου) και παραδοσιακή μουσική. Για την ακρίβεια, μουσική των ινδιάνων αυτόχθονων αμερικάνων, των native americans αν προτιμάτε.

Τον Jon Richards μάλλον δεν τον ξέρετε. Και πως να τον ξέρετε, αφού δίσκοι του δεν κυκλοφορούν στην ψωροκώσταινα.
Είναι ένας 48άρης (γεννημένος στα 1966) άγγλος μουσικός, ο οποίος μπήκε σχετικά μεγάλος στην δισκογραφία, αφού κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο στα 2008. Μέχρι τότε, έπαιζε σε διάφορα σχήματα, έγραφε μουσική για θεατρικές παραστάσεις αλλά και δική του ατμοσφαιρική μουσική, την οποίαν ηχογραφούσε μόνος του.
Όπως μας λέει ο ίδιος, στα 7 του, βλέποντας ένα ντοκυμαντέρ στο BBC για synthesizers, "...αποφάσισα πως αυτό ήταν που ήθελα να κάνω..". Στα 9 του ξεκινησε μαθήματα πιάνου, κι'εκεί φάνηκε η πραγματική του έφεση.
Όπως σας είπα πιο πάνω, στα 2008 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική και, στα 2008, κυκλοφόρησε το πρώτο studio album του (Elysian Fields). Παρότι οι κριτικές ήταν πολύ καλές (και δικαίως), παρότι πούλησε πολύ καλά (πάλι δικαίως), ο Richards δεν έπαιρνε δεκάρα τσακιστή.
Πράγμα που το οδήγησε στο να υπογράψει σε άλλο label, στα 2010.
Τότε είναι που κυκλοφόρησε το δεύτερο studio album του (Tibetan Spirit), ένα πραγματικά μαγικό μουσικό ταξίδι. Τότε είναι που τον έμαθα κι'εγώ.

Όπως θα καταλάβατε από τους τίτλους και μόνο, ο Richards αρέσκεται στο να ανακατεύει παραδοσιακές μουσικές με ηλεκτρονικούς ήχους. Σ'αυτό, βέβαια, δεν πρωτοπορεί, η αλήθεια να λέγεται. Αλλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν επαναπαύεται στην ¨απλή" ambient εκδοχή του σπορ. Ερευνά την λεπτομέρεια, κι'αυτό βγαίνει στις συνθέσεις του.

Το Vision Quest είναι το τρίτο studio album του. Και, προσωπικά, θεωρώ πως είναι το καλύτερό του, το πιο ώριμο απ'τα τρία. Σ'αυτό, καταπιάνεται με την ινδιάνικη βορειο-αμερικάνικη μουσική. Με απόλυτο σεβασμό στους ήχους της και με μαεστρία στη σύνθεση. Ένας δίσκος για το απόλυτο relax.
Κυκλοφόρησε χθες, 2 Σεπτέμβρη 2014 και ήδη γίνεται ντόρος γύρω απ'αυτόν στα διάφορα fora των φαν της electronca.
Σας το 'πα, μην τον ψάξετε στο γκρίχελαντ. Δεν θα τον βρείτε.

Πολλά είπα πάλι όμως.

Within The Circle
Homeland
Vision Quest
Spirit Walk
Evening Prayer