Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

South Park : Bigger, Longer and Uncut


Καλημεροβδομάδα σταφυλάκια μου φθινοπωρινά.

Όσοι παρακολουθούν (έστω και λίγο) τα δρώμενα της αμερικάνικιας τιβί, θα γνωρίζουν την σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες South Park, ένα sitcom που δημιούργησαν οι Trey Parker και Matt Stone και που ξεκίνησε να παίζεται στα 1997 στο Comedy Central, ένα καλωδιακό αμερκάνικο κανάλι.
Η σειρά διαδραματίζεται στο Colorado, αφηγείται τις περίεργες (και αστείες) περιπέτειες μιας παρέας τεσσάρων μικρών φίλων και είναι γεμάτη βρισιές, political uncorrect συμπεριφορές και άλλα τέτοια που κάνουν τους πουριτανούς αμερκάνους να λυσσάνε.
Η σειρά, πάνω απ'όλα όμως, έχει πολλή πλάκα. Είναι καλοδουλεμένη, έχει άριστο animation, πολλή καλή και ποικίλη μουσική και εξαιρετικά ευφυή πλοκή. Γι'αυτό, άλλωστε, σκίζει χασέδες.

Κι'επειδής στο αμέρικα όλα καταλήγουν στη μεγάλη οθόνη, οι δημιουργοί της σειράς αποφάσισαν να την μεταφέρουν στις αίθουσες. Πολύ καλή σκέψη λέω εγώ, μιας και έδωσαν την ευκαιρία και στους εκτός αμέρικα να δουν πεί τίνος πρόκειται.
Η απόφαση για το South Park : Bigger, Longer and Uncut δεν λήφθηκε όμως μόνο γι'αυτό. Πράγματι, μ'αυτήν την ξεκαρδιστική ανιματιον, οι δημιουργοί θέλησαν να φτιάξουν μιαν απολαυστική παρωδία των διάφορων socio-political correct ταινιών κινουμένων σχεδίων του Disney, όπου κυριαρχούν οι ρομάντζες, τα ομορφόλογα και, γενικά, ότι γίνεται αποδεκτό από την συντηρητικότερη κοινωνία του κόσμου, την αμερκάνικια.
Σκηνοθετήθηκε από τον Trey  Parker, ενώ πρωταγωνιστούν οι φωνές του ίδιου, του Matt Stone, του Isaac Hayes και της Mary Kay Bergman
Έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου του 1999 και, περιττό να σας το πώ, μπήκε χαλαρά και άνετα στο box office.

Το soundtrack της ταινίας είναι από τα πιο απολαυστικο-αστεία που έχω ακούσει. Αν φυσικά κάποιος γουστάρει μουσικές κινουμένων σχεδίων, όπως εγώ.
Το score είναι του Trey Parker (που είναι ΚΑΙ μουσικός, εκτός απ'όλα τ'άλλα), το επιμελήθηκε και το διεύθηνε ο Marc Shaiman, ενώ τους πρόσθετους στίχους έγραψε ο Matt Stone. Με άλλα λόγια, όλα μόνα τους αυτά τα παιδιά!
Το επίσημο soundtrack (που κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου 1999) περιέχει 20 τραγουδάκια, από τα οποία όμως μόνο τα 12 ακούγονται στην ταινία. Τα υπόλοιπα "...είναι απλά εμπνεύσεις από την ταινία, άλλα δε είναι διασκευές μερικών που ακούγονται στην ταινία...", όπως αναφέρει ο Parker.
Τέλος, κι'αυτό δεν είναι σπάνιο για soundtrack, η tracklist δεν ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της ταινίας. Γιατί; Γιατί έτσι ήθελαν! Λογαριασμό θα μας δώσουν;

Mountain Town
Uncle Fucka
It's Easy, Mmmmkay
Blame Canada
Kyle's Mom's A Bitch
What Would Brian Boitano Do?
Up There
La Resistance (medley)
Eyes Of A Child
I Can Change
I'm Super
Mountain Town (reprise)
Good Love
Shut Yo Face (uncle fucka)
Riches To Rags
Kyle's Mom's A Big Fat Bitch
What Would Brian Boitano Do? (part. II)
I Swear It (i can change)
Super
O Canada