Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Jailhouse Rock


Καλημερομηνοβδομάδα αγάπες μου.

Καλό φθινόπωρο δεν σας λέω, γιατί ξέρω πως κάποιοι ξεκινούν τώρα διακοπές και κάποιοι άλλοι θυμώνουν εύκολα. Κι'εγώ τους αγαπάω όλους. Εκτός από μερικούς.
Σήμερις είναι Δευτέρα του γιαραμπή και το νταλικόφωνο ξεκινάει την σεζόν με τι άλλο; Με soundtrack για να μην ξεχνιώμαστε.
Που λέτε, το σημερινό είναι κάπως "πιππεράτο", ως προς μερικές ανέκδοτες ιστοριούλες που το περιβάλλουν.

Η ταινία είναι η Θρυλική (πχια) Jailhouse Rock
Μια ταινία απ'αυτές που φκιάνουμε γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που, ή είναι ήδη πολύ γνωστό ή θέμε με το ζόρι να το προμοτάρουμε.
Στην δικιά μας περίπτωση, έχουμε την γυναίκα του παραγωγού Pandro S. Berman, η οποία, ούσα τρελιάρα groupie του Elvis Presley, έπεισε τον σύζυξ να χρησιμοποιήσει τον King σαν κεντρικό ήρωα μιας ταινίας με βαρβατίλα, ρομάντζο και μουσική.
Αυτός απευθύνθηκε στον σκηνοθέτη Richard Thorpe κι'αυτός, με τη σειρά του, στον Guy Trosper, ο οποίος έφκιασε το scipt πάνω σ'ένα (ομώνυμο) story του Nedrick Young.
Πρόκειται για την ιστορία ενός τύπου, ο οποίος μπουζουριάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Στην μπουζού, τον ανακαλύπτει ένας τύπος, ο οποίος βλέπει σ'αυτόν ένα μουσικό ταλέντο, και τον μαθαίνει τα πάντα. Μόλις ο δικός μας αποφυλακίζεται, κι'ενώ πιάνει δουλειά σε κλαμπάκι, τον ανακαλύπτει ένας παραγωγός-κυνηγός ταλέντων και σου τον κάνει mega-star.
Νταξ, δεν περιμένατε και κανά σενάριο του Tarantino ε; Το 'παμε παραπάνω : ταινία φτιαγμένη γύρω από την προώθηση πολύ συγκεκριμένου προσώπου.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 17 Οκτώβρη 1957 και δεν έκανε τις αναμενόμενες εισπράξεις, σε σχέση πάντα με τις δύο πρώτες του ταινίες. Παρόλα αυτά, ανέβηκε (με διάφορες γνωστές λαμογιές του star system) στο Νο 4 του box office.

Αναφορικά με το soundtrack, έχουμε κάμποσα περιεργο-ευτράπελα να πούμε.
Κατ'αρχήν, δεν κυκλοφόρησε ποτές ολόκληρο, παρά μόνο ένα ΕΡ (αυτό που σας χαρίζω σήμερις), το οποίο, εκτός από ένα κομμάτι του Mickey Shaoughnessy (του διορατικού συγκρατούμενου του Presley), περιέχει ακόμα άλλα έξι τραγούδια, όλα του King.
To ομώνυμο τραγούδι, ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ του King, κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν την πρεμιέρα της ταινίας και τρεις σχεδόν μήνες πριν την κυκλοφορία του ΕΡ (Νοέμβρης 1957).
Η παραγωγή του ΕΡ ήταν της ίδιας της Metro - Goldwyn - Mayer, η οποία, παρά το 1 μύριο ντόλαρς που επένδυσε στην ταινία, περισσότερο καιγόταν να επιβάλλει το ολόφρεσκο προϊόν της (Presley) και λιγότερο να πριμοδοτήσει μια κακή ταινία.

Πάμε τώρα στα κομμάτια αυτά καθαυτά, γιατί εδώ η ιστορία έχει πολύ γέλιο.
Ο τίτλος της αφήγησης θα μπορούσε να ήταν "πόσο εύκολα γράφονται κομματάρες".
Πράγματι, πριν καν αρχίσει η παραγωγή, η MGM ανάθεσε στους Jerry Leiber και Mike Stoller, γνωστώτατους τραγουδοποιούς, να γράψουν το soundtrack. Για πάνω από 6 μήνες, οι μάγκες δεν είχαν στείλει στους παραγωγούς ούτε μία νότα. Τον Απρίλη του 1957, η MGM τους κάλεσε στο Νιου Γιορκ, για να της παρουσιάσουν την μέχρι τότε δουλειά τους. Και τι λέτε πως έκαναν οι δύο απίστευτοι; Ενώ δεν είχαν ετοιμάσει απολύτως τίποτα, πήγαν στο Νιου Γιορκ κι'αντί να πάνε στο ραντεβού, άρχισαν να βολτάρουν στα αξιοθέατα. Επιστρέφοντας όμως στο ξενοδοχείο τους, έπεσαν πάνω στον διευθυντή της δισκογραφικής (Hill and Range), τον Jean Aberbach, που τους περίμενε εκεί ώρες ολόκληρες.
Εκεί, αναγκάτηκαν να του ομολογήσουν, πως δεν έχουν ετοιμάσει απολύτως τίποτα. Τότε, ο Aberbach σφήνωσε την πόρτα του δωματίου τους μ'ένα κομοδίνο, λέγοντάς τους πως δεν θα βγουν από κει μέσα αν δεν του έχουν γράψει το soundtrack!!
Πράγμαι, πέντε ώρες μετά, οι μουσικές αυτές διάνοιες (γιατί τέτοιοι ήσαντε οι τύποι) βγήκαν απ'το δωμάτιο με τα 5 (από τα 6) τραγούδια, ένα εκ των οποίων και το Jailhouse Rock, ένα από τα μεγαλύτερα rock 'n' roll τραγούδια της ιστορίας.
Και για να τελειώσω, στα 1997, κυκλοφόρησε σε cd το "επίσημο" soundtrack, το οποίο περιέχει 20 τραγούδια από τα οποία τα μισά ΔΕΝ ακούγονται στην ταινία. Είναι όμως του Elvis. Καταλάβατε...

Σας κούρασα, το ξέρω.
Αλλά δεν είχε πλάκα;

Mickey Shaoughnessy - One More Day
Elvis Presley - Jailhouse Rock
Young And Beautiful
I Want To Be Free
Don't Leave Me Now
Baby, I Don't Care
Treat Me Nice