Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Strange Fruit


Southern trees bear a strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black body swinging in the Southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

 Καλημέρα...

Ήταν εκτός προγράμματος, αλλά μου το θύμισε η Καραγκούνα. Αφήστε που είναι πάντα επίκαιρο και, ειδικά στην ψωροκώσταινα, καθημερινό πλέον.

Ο λόγος για ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια της Θεάς Billie Holiday
Το Strange Fruit
Κυρίως όμως, η ιστορία αυτού του διαμαντιού και ο αφόρητος πόνος που εμπεριέχει μέσα του.

Η ιστορία ξεκινάει από το ξακουστό Dewitt Clinton High School, ένα σχολείο στο Bronx, απ'όπου έχουν περάσει πολλοί διάσημοι, όπως οι Neil Simon, Burt Lancaster, Ralph Lauren κλπ κλπ.
Απ'αυτό το σχολείο αποφοίτησε και ο Abel Meeropol (1903-1986).
Κι'όχι μόνο σπούδασε, αλλά και έγινε δάσκαλος (στα 1928) στο ίδιο αυτό γυμνάσιο για 17 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα με τη δουλειά του, ο Meeropol ήταν ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. Αλλά και ποιητής και ερασιτέχνης μουσικός.
Στα 1938, ήρθε στα χέρια του μια φωτογραφία λυντσαρίσματος ενός νέγρου από λευκά καθάρματα. Η θέα της προξένησε στον Meeropol ισχυρό νευρικό κλονισμό.
Το αποτέλεσμα αυτής της ψυχικής του κατάστασης το αποτύπωσε σ'ένα σπουδαίο ποίημα, το οποίο ονόμασε Strange Fruit. Παρότι το λυντσάρισμα ήταν η αφορμή, οι στίχοι δεν μιλούν γι'αυτό. Είναι όμως κοφτεροί σαν λεπίδες.
Ο ίδιος ο Meeropol μελοποίησε το εξαιρετικό αυτό ποιήμα και το έπαιξε στον ιδιοκτήτη ενός jazz club της Νέας Υόρκης. Αυτός, με την σειρά του, το παρουσίασε στην Holiday, η οποία και θέλησε να το ηχογραφήσει πάραυτα.
Πράγματι, η original version αυτού του σπάνιου διαμαντιού ηχογραφήθηκε τον ίδιο χρόνο (1938) και κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1939, μεταφέροντας τους καταπληκτικούς του στίχους σε εκατομμύρια κόσμου, μέσα από την θεϊκή φωνή της πρωθιέρειας των jazz-blues.

Το διαμάντι μας διασκευάστηκε, έκτοτε, από πάρα πολλούς, σε όλα σχεδόν τα είδη μουσικής.
Σήμερις θα σας χαρίσω τις πέντε αγαπημένες μου, σε μία καινούργια παρουσίαση, που δεν σας έχω συνηθίσει. Τα κομμάτια (με χρονολογική σειρά κυκλοφορίας τους) θα παίξουν όλα μαζί, το ένα έπειτα από τ'άλλο. Στην παρακάτω tracklist βλέπετε και τους συντελεστές.
Άμα δεν σας αρέσει αυτός ο νέος τρόπος, μου το λέτε (με τη γνωστή διαδικασία) και βλέπουμε.

Αφιερωμένο στην Καραγκούνα μ'ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Billie Holiday (1939)
Nina Simone (1965)
UB 40 (1980)
Sting feat. Gil Evans (1987)
Siouxsie And The Banshees (1987)
Cassandra Wilson (1995)