Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Frida (Kahlo)


Καλημεροβδομάδα αγάπες.
Δευτέρα του γιαραμπή σήμερις και συνεχίζουμε με το πατροπαράδοτο soundtrack.
Ένα soundtrack παραγγελιά. Και τι παραγγελιά. Απ'τις λίγες. Τις πάρα πολύ λίγες.

Η Frida Kahlo (1907-1954) ήταν μια μεξικάνα ζωγράφος, η σπουδαιότερη μεξικάνα σουρεαλιστρια ζωγράφος (για την ακρίβεια). Ήταν "μια κορδέλα γύρω από μια βόμβα", όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Andre Breton. Κι'αυτό τα λέει όλα.
Η Kahlo όμως δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τους 140 πίνακές της (από τους οποίους 55 είναι οι διάσημες αυτοπροσωπογραφίες της). Έμεινε στην ιστορία και για την πολύπαθη ζωή της. Για τη μεγάλη μοναξιά της όταν, μετά το τρομερό ατύχημά της (επέβαινε σε λεωφορείο που τράκαρε), αναγκάστηκε να κάνει πάνω από 20 εγχειρήσεις και, κυρίως, δεν μπόρεσε ποτέ ν'αποκτήσει ένα παιδί (που τόσο ήθελε), αφού αναγκάστηκε να διακόψει και τις τρεις εγκυμοσύνες της.
¨Είμαι τόσο συχνά μόνη, που ζωγραφίζω τον εαυτό μου γιατί είναι το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα από κάθε τι άλλο", απάντησε κάποτε, όταν ρωτήθηκε για τα τόσα πολλά αυτο-πορτραίτα.

Η ζωή της είναι το θέμα που πραγματεύεται η Frida
Μια εξαιρετική ταινία, που σκηνοθέτησε η πολύ μεγάλη αμερικανίδα σκηνοθέτης Julie Taymor πάνω σ'ένα script των Clansy Sigal, Diane Lake, Gregory Nava και Anna Thomas, οι οποίοι διασκεύασαν το βιβλίο της Hayden Herrera "Frida : A Biography of Frida Kahlo" (1983).
Πρωταγωνιστούν η θεά Salma Hayek και ο Alfred Molina (στο ρόλο του συζύγου της Kahlo, Diego Rivera).
Έκανε πρεμιέρα στις 29 Αυγούστου του 2002 και κέρδισε δύο Oscars. Το ένα για το καλύτερο makeup.

Το δεύτερο για τη μουσική της. Και δικαίως. Γιατί, δίπλα σε πολύ μεγάλα τραγούδια, πολύ μεγάλων μεξικανών, υπάρχει το υπέροχο score, που υπογράφει ο αμερικάνος συνθέτης Elliot Goldenthal
Ειδικά γι'αυτή την ταινία, ο Goldenthal, που είναι και ο σύντροφος στη ζωή της σκηνοθέτη Taymor (έχει γράψει τα μουσικά scores για τις περισσότερες ταινίες της), χρησιμοποίησε μεξικάνικα παραδοσιακά όργανα, για να αποδώσει καλύτερα την ατμόσφαιρα της εποχής. Για την ακρίβεια, χρησιμοποίησε vihuela (μικρή παραδοσιακή μεξικάνικη κιθάρα), guitarron (μεξικάνικο μπάσο), μεξικάνικη άρπα, marimba (μεξικάνικο ξυλόφωνο) και glass armonica, το γνωστό και σαν υδροκρυσταλλόφωνο, εκείνο το περίεργο όργανο που εφευρέθηκε στα 1761 από τον γνωστό "πατέρα του αμερικάνικου έθνους" Βενιαμίν Φρανκλίνο (Benjamin Franklin).
Το αποτέλεσμα είναι μαγικό.
Ακούστε και κρίνετε.
Για την Γιάννα.
ΥΓ. όπου δεν υπάρχει όνομα καλλιτέχνη, είναι το score του Goldenthal.

Lila Downs - Benediction And Dream
The Floating Bed
Los Cojolites - El Conejo
Chavela Vargas - Paloma Negra
Self-Portrait With Hair Down
Alcoba Azul
El Poder Del Norte - Carabina 30/30
Solo Tu
Trio Huasteco Caimanes De Tamuin - El Gusto
The Journey
Liberacion Miguel Galindo - El Antifaz
The Suicide Of Dorothy Hale
La Cavalera
Salma Hayek and Los Vega - La Bruja
Portrait Of Lupe
Chavela Vargas - La Llorona
Lila Downs - Estrella Oscuridad
Still Life
Trio Marimberos - Viva La Vida
The Departure
Coyacan And Variations
Burning Bed
Burn It Blue