Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Dead Poets Society (R.I.P. Robin Williams)


Καλημέρα καλά μου παιδιά.

Ένας ακόμα  μεγάλος μας άφησε χθες.
Ο Robin Williams έφυγε στα 63 του. Χρόνια πάσχων από κατάθλιψη, οι αρχές της California λένε πως μάλλον πρόκειται για αυτοκτονία από ασφυξία. Μία απ'τις χειρότερες μορφές αυτοχειρίας.
Σήμερα είμαι κομμάτι οργισμένος.
Και για τον άνθρωπο (που έφυγε τόσο νέος) αλλά, κυρίως, για μερικά αγράμματα ανθρωπάκια, την άποψη των οποίων διάβασα εδώ κι'εκεί.
Ανθρωπάκια, η κομπλεξική αγραμματοσύνη των οποίων, τους οδηγεί σε μια βλακώδη ζήλεια.
Το κόβω για να μην κατεβάσω καντήλια.

Όπως έγραψε ένας φίλος, δεν είμαστε η γενιά στην οποίαν απευθυνόταν το Dead Poets Society
Και σωστά, αφού, όταν κυκλοφόρησε, είχαμε περάσει (σχεδόν) και τα φοιτητικά μας χρόνια.
Είχαμε όμως την τύχη (και την τιμή) να καταλάβουμε, πως βρεθήκαμε μπροστά σε μια απ'τις καλύτερες ταινίες. Σ'έναν Κινηματογράφο με το Κ κεφαλαίο.
Χάρη σ'αυτόν τον άνθρωπο.
Έναν άνθρωπο βουτηγμένο στις καταχρήσεις, αλλά και βουτηγμένο (μέχρι τ'αφτιά) στη ζωή.
Ένα μεγάλο (πλέον) απόντα.

Σήμερα, για να τον τιμήσω, διάλεξα τούτην δω την ταινία, ακριβώς γιατί την θεωρώ μακράν την καλύτερή του. Κι'αυτό γιατί, σε σχέση με το Good Morning Vietnam! (την άλλη ταινιάρα του), ο Williams μας έκανε να κλάψουμε για να γνωρίσουμε το γέλιο. Και πολλά άλλα. Με τον δικό του αμίμητο τρόπο.
Δεν παίρνω όρκο, αλλά εκεί πάνω, τον Captain θέλω να τον περιμένει ο Nawanda, ο θεός του pleasuredome, ο σκοτεινός ποιητής. Θα 'χουν να πουν πολλά οι δυο τους.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Peter Weir πάνω στο script του Tom Schulman, ο οποίος, στην ουσία, περιγράφει την δική του ζωή, όταν φοιτούσε στην Montgomery Bell Academy του Nashville. Εκτός του Williams, έχουμε συγκλονιστικές ερμηνείες από τους Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles και Gale Hansen
Πρωτοβγήκε στις αίθουσες στις 2 Ιουνίου του 1989.

Ένας άλλος λόγος που διάλεξα αυτή την ταινία είναι η μουσική της.
Το score, που υπογράφει ο μέγιστος Maurice Jarre μπορεί, άνετα, να χρησιμοποιηθεί και σαν requiem για τον χαμένο δικό μας άνθρωπο. Μία από τις καλύτερες δημιουργίες ενός πολύ μεγάλου μουσικού.

Εδώ το κατεβάζετε αν το θέλετε.

Carpe Diem
Neal
To The Cave
Keating's Triumph
The Mosquito Coast
Main Title
Building The Barn
Death Of A Child