Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Anatomy of a Murder



Καλημερα αστέρια μου.

Ένα ακόμα soundtrack σήμερις, που θ'άξιζε μόνο και μόνο από το όνομα που υπογράφει το score.
Αλλά όχι.
Όχι, γιατί πρόκειται για την καλύτερη "δικαστική" ταινία όλων των εποχών. Που, όσες κι αν έχουν βγει από τότε, καμία δεν μπόρεσε να της σταθεί επάξια απέναντι.
Μιλάω φυσικά για το Anatomy Of A Murder
Για τον ορισμό της courtroom crime drama ταινίας.

Κι'επειδής δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην την έχει δει, ας πάμε γρήγορα στα τυπικά.
Σκηνοθετήθηκε από τον Otto Preminger, πάνω σ'ένα script του Wendell Mayes, ο οποίος, στην ουσία, βασίστηκε πάνω στην ομώνυμη νουβέλα του δικαστή (στο Ανώτατο Δικαστήριο του Michigan) John D. Voelker, την οποίαν υπέγραψε με το ψευδώνυμο Robert Traver.
Πρόκειται για την δίκη ενός στρατιωτικού, ο οποίος ομολόγησε το φόνο ενός τύπου, ισχυριζόμενος όμως, ότι τον σκότωσε εν βρασμώ ψυχής, επειδή βίασε την γυναίκα του.
Στο δικαστήριο, ο ξοφλημένος δικηγόρος (που κλήθηκε ν'αναλάβει την υπεράσπιση), διαλέγει σαν υπερασπιστική γραμμή την "ακατανίκητη παρόρμηση" (irresistible impulse), η οποία είναι ένα παρακλάδι της "προσωρινής παραφροσύνης" (temporary insanity). Πάνω σ'αυτό βασίζεται όλη η ταινία.
Πρωταγωνιστούν οι James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara και Eve Arden. Στον ρόλο του δικαστή είναι ο Joseph N. Welch, ένας δικηγόρος, γνωστός για τις ιστορικές του αντιδικίες με τον φασίστα γερουσιαστή McCarthy στις περίφημες ακροάσεις (Army - McCarthy) στα 1954.
Η ταινιάρα έκανε πρεμιέρα την 1η Ιουλίου 1959 και, στα 2012, το αμερικάνικο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου, την συμπεριέλαβε στις υπό διαφύλαξη ταινίες, σαν "πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική".

Το score υπογράφεται από τον Duke Ellington. Εδώ θα 'πρεπε να σταματήσω, μιας και δεν χρειάζεται παραπάνω λόγια.
Να σας πω μόνο, ότι ο Duke παίρνει μέρος στην ταινία, μ'έναν μικρό ρόλο, και πως από αυτή την ταινία (η πρώτη του), ο Ellington ξεκίνησε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα.
Τα υπόλοιπα, τα ακούμε.

Εδώ το κατεβάζει όποιος θέλει.

Main Title
Flirtibird
Way Early Subtone
Hero To Zero
Low Key Lightly
Happy Anatomy (1)
Midnight Indigo
Almost Cried
Sunswept Sunday
Grace Valse
Happy Anatomy (2)
Haupe
Upper And Outest
Anatomy Of A Murder
Merrily Rolling Along
Beer Garden
Happy Anatomy (3)
Polly
Almost Cried
The Grand Finale