Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Pogorelić plays Scarlatti


Οι αναρτήσεις στο νταλικόφωνο συνεχίζονται σποραδικά λατρείες μου.
Έτσι όπως τα βλέπω τα πράματα, το καλοκαίρι θα 'χει αρκετή κουλτούρα. Όπου κουλτούρα, βλέπε κλασσική μουσικούλα, που εξημερώνει τα ήθη (μπορεί και τα έθιμα).
Στη σαγκά μας λοιπόν "τα καλύτερα παίζουν στην Deutsche Grammophon", σήμερις θα σας χαρίσω μία καταπληκτική ηχογράφηση ενός πολύ μεγάλου πιανίστα σε σονάτες ενός από τους κλασσικούς μετρ του είδους.

Πρόκειται για τον Ivo Pogorelić (ή Pogorelich αν προτιμάτε) σε σονάτες του Domenico Scarlatti

O Pogorelich γεννήθηκε στα 1958 στο Βελιγράδι, από πατέρα Κροάτη και σέρβα μάνα, αλλά, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαυίας, πολιτογραφήθηκε κροάτης.
Ξεκίνησε το πιάνο στα 7 του και  μπήκε στο περίφημο Vojislav Vučković Music School του Βελιγραδίου, απ'όπου αποφοίτησε στα 12 του. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές στη Μόσχα, μέχρι τα 1976. Τότε είναι που ξεκίνησε στο πλάι του ιερού τέρατος Aliza Kezeradze, ο οποίος τον μύησε στο στυλ της ξακουστής σχολής Liszt-Siloti.
Από τα 1978 άρχισε να σαρώνει τα διεθνή βραβεία ενώ, πολύ γνωστοί κριτικοί, του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του genius.
Στα 1996, στο απόγειο της καριέρας του, πεθαίνει η γυναίκα του. Ο Pogorelich αποσύρεται από την κεντρική σκηνή για 10 χρόνια, επιστρέφοντας στα κονσέρτα στα 2005.

Ο Giuseppe Domenico Scarlatti (γιος του μεγάλου Alessandro Scarlatti) είναι ιταλός συνθέτης (1685-1757), γεννημένος στο βασίλειο της Νάπολης.
Για πολλά χρόνια υπηρέτησε στις βασιλικές αυλές της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Παρότι είναι χαρακτηρισμένος σαν συνθέτης της baroque, το στυλ του επηρρέασε σε μεγάλο βαθμό το κλασσικό στυλ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως ελάχιστα έργα του είχαν κυκλοφορήσει όσο ζούσε, μιας και ο μεγαλύτερος όγκος του (σημαντικού) έργου του βγήκε στο φως μετά τον θάνατό του.
Τέλος, παρά το ότι έγραψε πολλά και διάφορα είδη, έμεινε στην ιστορία για τις 555 σονάτες του.

Μερικές απ'αυτές σας χαρίζω σήμερις. Πρόκειται για μια ηχογράφηση του 1992 σε στούντιο της Ζυρίχης, όπου ο καλλιτέχνης παίζει μόνος του και ηχογραφείται in petto (χωρίς δηλαδή μετέπειτα επεξεργασία). Ο δίσκος θεωρήθηκε ως ένας από τους καλύτερους του Pogorelich.

Αυτά και καλή μας Κυριακή.

Εδώ τον κατεβάζει όποιος θέλει.


Sonata in E major, K.20 presto
Sonata in E major, K.135 allegro
Sonata in D minor, K.9 allegro moderato
Sonata in D major, K.119 allegro
Sonata in D minor, K.1 allegro
Sonata in B minor, K.187 andante
Sonata in E minor, K.98 allegrissimo
Sonata in G, K.13 presto
Sonata in G minor, K.8 allegro
Sonata in C minor, K.11 moderato
Sonata in G minor, K.450 allegrissimo