Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Opern-Gala


Καλημέρα καλοκαιρολούλουδά μου.
Όπως σας είχα προειδοποιήσει, τούτος ο μήνας θα έχει μπόλικια κλασσική μουσική, πάντα τα καλύτερα, πάντα από βινύλιο και πάντα από την μεγαλύτερη (τε και σπουδαιότερη) εταιρία, την Deutsche Grammophon.

Για σήμερις σας έχω όπερα ή, για την ακρίβεια, αποσπάσματα όπερας, από μια εξαιρετική ηχογράφηση και με πρωταγωνιστές δύο πολύ μεγάλους του είδους : τον τενόρο (και διευθυντή ορχήστρας παρακαλώ) Placido Domingo και τον σχωρεμένο μαέστρο Carlo Maria Giulini
Δύο δηλαδής από τα ιερά τέρατα του χώρου.

Ο Domingo γεννήθηκε στα 1941 στη Μαδρίτη, αλλά σπόυδασε πιάνο (ιδιωτικά) και σολφέζ κυρίως στο Μεξικό (στο Εθνικό Conservatoir), μιας και η οικογένειά του είχε μετακομίσει-μετοικίσει εκεί.
Πρωτοεμφανίστηκε στην Yucatan, στα 16 του (1957) και, δύο χρόνια μετά, τον προσέλαβαν στην Εθνική Όπερα του Μεξικό. Εκεί από βαρύτονο τον έκαναν τενόρο, για ν'ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα, που όλοι (θέλω να πιστεύω) γνωρίζουν.

Ο Giulini γεννήθηκε στα 1914 στην Barletta του βασιλείου (τότε) της Ιταλίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στα 5 του, όταν του έκαναν δώρο ένα βιολί. Στα 14 του, τον ανακάλυψε ένας σπουδαίος βιολονίστας (Remy Principe) και τον πήρε μαζί του στην ξακουστή Εθνική ακαδημία της Santa Cecilia στη Ρώμη.
Στα 18 του αποφάσισε, παράλληλα με το βιολί, ν'ασχοληθεί και με την διεύθυνση ορχήστρας, ασχολία που, τελικά, τον κέρδισε ολοκληρωτικά.
Στα 1940 ντύθηκε στα χακί και τον έστειλαν να πολεμήσει στο μέτωπο της Κροατίας. Όντας φανατικός αντι-μουσολινικός αλλά και πασιφιστής, δεν έριξε ούτε μια σφαίρα. Αργότερα, στα 1943, με την υπογραφή ειρήνης μεταξύ των ιταλικών και συμμαχικών δυνάμεων, διατάχθηκε από τον διοικητή του να πάει να πολεμήσει στο πλευρό των ναζί. Αυτός λιποτάκτησε και κρύφτηκε σ'ένα υπόγειο τούνελ επί 9 μήνες.
Η πρώτη του μεγάλη μπαγκέτα (διεύθυνση ορχήστρας) έγινε στα 1950 στο Bergamo, με την Traviata του Verdi και με ερμηνεύτριες (εναλλάξ) τις Maria Callas και Renata Tebaldi.
Πέθανε στα 91 του, στις 14 Ιουνίου του 2005.

Το σημερινό μου δωράκι είναι μια φανταστική ηχογράφηση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Όπερας του Los Angeles στα 1981. Δίπλα στον Placido Domingo ακούμε την Robert Wagner Chorale του Hollywood, ενώ, ο Carlo Maria Giulini διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Los Angeles.
Αυτά τα ολίγα.

Εδώ το κατεβάζετε, άμα το θέτε.

Donizetti - L'Elisir D' Amore (Una furtiva lagrima)
Donizetti - Lucia di Lammermoer (Tombe degl'avi miei)
Verdi - Ernani (Merce, dileti amici)
Verdi - Il Trovatore (Ah si, ben mio)
Verdi - Aida (Se quel guerrier)
Halevy - La Juive (Rachel, quand du Seigneur)
Meyerbeer - L' Africaine (Pays merveilleux)
Bizet - Le Pecheur Des Perles (Je crois entendre encore)
Bizet - Carmen (La fleur que tu m'avais jetee