Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Μια παλιά ιστορία


Καλημέρα λατρείες μου.
Έπειτα από πάρα πολύ καιρό, τα ελληνικά επιστρέφουν στο νταλικόφωνο. Μ'έναν από τους μεγαλύτερους και πολυγραφέστερους έλληνες στιχουργούς, τον Κώστα Βίρβο

Αφορμή, μια κουβέντα (μετά καφέος εις την βεράντα) με την κυρα-νταλικέραινα, που έτυχε να δει ένα αφιέρωμα στην τηλεόραση και θεώρησε σκόπιμο να το μοιραστεί μαζί μου. Για όσους δεν το ξέρετε, συμβαίνουν αυτά με ις μαμάδες.
Για την κυρα-νταλικέραινα λοιπόν, αλλά και για όσους έχουν τραγουδήσει τα αθάνατα αυτά τραγούδια (και είναι κάμνποσοι), οι νταλίκα σήμερις μιλάει γι'αυτόν.

Γεννήθηκε στα 1926 στα Τρίκαλα από πατέρα πλούσιο τυρέμπορα, ο οποίος τον έστειλε στην ξακουστή Κοργιαλένειο Σχολή (Σπέτσες). Αποφοίτησε στα 1943 και γράφεται στην Πάντειο. Την ίδια εποχή μπαίνει στην αντίσταση με το ΕΑΜ. Στα 1944 συλλαμβάνεται από τους γερμανούς (επειδής έγραφε συνθήματα στους τοίχους). Αφού βασανίστηκε αρκετά, ο πατέρας του τον απελευθερώνει (με 800 χρυσές λίρες) κι'αυτός ανεβαίνει στο βουνό μαζί με τον Άρη.
Μετά το τέλος του εμφύλιου θα δουλέψει σαν δημόσιος υπάλληλος, από το 1954 μέχρι το 1985.

Έχει γράψει πάνω από 2000 τραγούδια, τα οποία έχουν μελοποιήσει και ερμηνεύσει όλοι σχεδόν οι πολύ μεγάλοι του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει, πως έγραφε στα κουτουρού, οποιαδήποτε στιγμή, αλλά πως σιχαινόταν να γράφει κατά παραγγελία.
Τα πρώτα του στιχάκια τα έδωσε στον επιστήθιο φίλο του, τον Απόστολο Καλδάρα. Το πρώτο του τραγούδι (Ο Φαντάρος), παρότι μελοποιήθηκε από τον Τσιτσάνη (και τον Καλδάρα), δεν ηχογραφήθηκε ποτέ, αφού ήμασταν στα 1947 και η εμφυλιοπολεμική λογοκρισία δεν το επέτρεψε.
Το πρώτο ηχογραφημένο του τραγούδι (Να Το Βρεις Από Άλλη) κυκλοφόρησε στα 1948, σε μουσική Καλδάρα και ερμηνευτές τον Μάρκο Βαμβακάρη και την Σούλα Καλφοπούλου.
Από τότε, το 'παμε και πιο πάνω, με χιλιάδες τραγούδια, έγινε ένας (ζωντανός) θρύλος της λαϊκής μουσικής. Παράλληλα έχει εκδώσει και 3 βιβλία.

Μην σας κουράζω άλλο. Άσε που κουράζομαι κι'εγώ.
Πάμε ν'ακούσουμε μια ωρίτσα απ'αυτόν τον μεγάλο, σε μια επιλογή αυστηρά προσωπική. Πολλά θα 'μείναν έξω, αλλά τα 'χουμε πει πολλές φορές. Μην τα ξαναλέμε.

Εδώ το κατεβάζετε.

Παύλος Σιδηρόπουλος - Ο Τελάλης
Λάκης Χαλκιάς - Κελαηδίσματα
Γιάννης Καλατζής - Οι Μικροί Ήρωες
Στράτος Διονυσίου - Αγιαζίν
Γιώργος Σαρρής - Απάνω Μου Κρατήσου
Καίτη Γκρέυ - Δεν Ρωτάς, Δε Ρωτάς
Σωτηρία Μπέλλου - Απόψε Θα Πεθάνει Ο Χάρος
Πρόδρομος Τσαουσάκης - Έχω Ένα Μπεγλέρι
Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Στου Μπελαμή Το Ουζερί
Βασίλης Τσιτσάνης - Της Γερακίνας Γιος
Τόλης Βοσκόπουλος - Σε Ικετεύω
Καίτη Αμπάβη - Θάλασσα Πικροθάλασσα
Στέλιος Καζαντζίδης - Μια Παλιά Ιστορία
Πόλυ Πάνου - Αν Δεν Είχα Εσένα
Άννα Χρυσάφη - Γιάλα Σπάστα
Μιχάλης Μενιδιάτης - Ωραία Μου Κυρία
Πάνος Γαβαλάς - Μένα Με Λένε Περικλή
Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Η Αλατιέρα
Στέλιος Καζαντζίδης - Νυχτερίδες Κι' Αράχνες
Βασίλης Τσιτσάνης - Θα Κάνω Ντου Βρε Πονηρή