Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

After Winter


Πολλή καλημέρα σας καλά μου παιδιά.
Σήμερις το νταλικόφωνο θα σας μιλήσει για μία ακόμα μπάντα Dark Wave - electronica, που ξέρω πως δεν αρέσει σε πάρα πολλούς, αλλά που (ξέρω πάλι) έχει φανατικούς ακόμα και ανάμεσα στους πιστούς της νταλίκας.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το συγκεκριμένο είδος μουσικής αφενός δεν είναι "εύκολο" και αφετέρου απαιτεί και κάποιες γνωσούλες μουσικές. Οι περισσότεροι δε που λένε πως τους αρέσει (καρατσεκαρισμένο), συνήθως το βλέπουν σαν ένα ακόμα dance παρακλάδι της ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν είναι όμως.

Για τους γνώστες της φωτογραφίας, το φαινόμενο Kirlian (ή φωτογραφία Kirlian) ανακαλύφθηκε τυχαία, στα 1939, στη Ρωσία, από το ζεύγος Kirlian (Semyon και Valentina) και, στην ουσία, συνίσταται στην φωτογραφική απεικόνιση του φαινομένου της ηλεκτρικής εκκένωσης ενός αγωγού, πάνω στον οποίο πέφτει υγρό. Αυτού του είδους η φωτογράφηση (εντυπωσιακή, πάντως) ενέπνευσε διάφορους στο να αρχίσουν να εξηγούν (μέσα απ'αυτήν) την ανθρώπινη ψυχή με όρους παραψυχολογίας, άλλως ειπείν, πιάστο αβγό και κούρευτο.
Το φαινόμενο Kirlian θα το συναντήσετε επίσης και σαν "ηλεκτρογραφία", "ηλεκτροφωτογραφία" και άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα.

Για τους γνώστες της μουσικής, οι Kirlian Camera είναι μια ιταλιάνικη μπάντα της Dark Wave - electronica.
Βέβαια, όταν ξεκίνησαν, κάπου στα 1980, δεν έπαιζαν τέτοια. Και δεν έπαιζαν τέτοια γιατί και δεν υπήρχε ακόμα το ρεύμα αλλά και γιατί ο ιδρυτής της (Angelo Bergamini) ήταν από τους πιονιέρους της ιταλικής synthpop.
Πράγματι, από τα 1980 μέχρι τα 1985, η μπάντα έδινε κυρίως στην italodisco (ναι ναι). Στα μέσα των '80s, άρχισαν ν'ασχολούνται με την καθαρή electronica ενώ, στις αρχές των '90s, άρχισαν να "σκοτεινιάζουν". Η μουσική τους ταυτότητα σταθεροποιήθηκε με την προσθήκη της Elena Alice Fossi στο lineup στα 1999.
Τότε ήταν που κατηγορήθηκαν για φασίστες, επειδής κυκλοφόρησαν κάτι περίεργες "γκοθιές", αλλά και εξαιτίας μιας συνέντευξής τους στο der Spiegel. Μέχρι τα 2002, είχαν αποκλειστεί από διάφορα events, συναυλίες και τέτοια. Στα 2002 αποκαταστήθηκαν, αφού τους πήρε 3 χρονάκια να ξεκολλήσουν την ετικέτα.
Μέχρι σήμερις, έχουν κυκλοφορήσει 20 albums (studio και live) και πάνω από 25 EPs.

Στο σημερινό αφιερωματάκι του νταλικόφωνου δεν θ'ακούσετε κάτι απ'όλην αυτήν την δισκογραφία τους. Θ'ακούσετε ορισμένα κομμάτια τους (και remixes), τα οποία δεν κυκλοφορούν επίσημα σε δίσκους. Είναι master cuts από ηχογραφήσεις τους, αλλά και remixes που έγιναν από τους ίδιους και που, κάποια στιγμή, ίσως και να τα δούμε σε επίσημα albums.

Εδώ το κατεβάζει όποιος θέλει.

72 Ore Nel Cinema
1996 March The 5th
After Winter
Ars Moriendi II
Come To Me
Coroner's Sun
Death Of A Man
Dreamtime Comes
Easter 1980
Eclipse
Edges