Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Adagio (Mischa Maisky)


Τον εφάγαμε και τούτον το μήνα λατρείες.
Άντε, ακόμα ένας έμεινε και πάει και το καλοκαίρι, να γυρίσουν και οι αγαναχτισμένοι μπας και κάνουμε επιτέλους εκείνη την ρημάδα την ανατροπή.
Κι'επειδής, πολλοί από σας γουστάραν την κλασσική ροπή της νταλίκας, είπα να ξεπροβοδίσω τον Ιούλιο μ'άλλη μία πολύ όμορφη ηχογράφηση (πάντα) από Deutsche Grammophon.

Πρόκειται για adagii (πληθυντικός του adagio) κομμάτια διάσημων συνθετών.
Το adagio (για να κάμουμε και λίγια μουσική ενημέρωσις) είναι ένα πολύ συγκεκριμένο tempo της μουσικής. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο "αργά" tempi. Φανταστείτε πως, αν η κλίμακα του tempo ξεκινά από τα 19 BPM (Beats Per Minute, όπου beat βλέπε το ένα τέταρτο μιας ολόκληρης νότας) και φτάνει στα 200 BPM, το adagio βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας, με 55 έως 65.
Άλλωστε, η ονομασία μας έρχεται απ'το ιταλικό ad agio (στο σιγανό).

Η σημερινή ηχογράφηση που σας χαρίζω, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες (και μοσχοπουλημένες) του label. Ερμηνευτής είναι ο σημαντικότερος εν ζωή τσελίστας, ο γεννημένος Λεττονός (εβραίος και μόνιμος κάτοικος πια Βελγίου) Mischa Maisky.
Γεννήθηκε στα 1948 στη Ρίγα και είναι απόφοιτος δύο από τις μεγαλύτερες μουσικές σχολές του κόσμου, του Λένινγκραντ και της Μόσχας. Στην δεύτερη δε, δάσκαλός του ήταν ο Mstislav Rostropovich.
Στα 17 του χρόνια ντεμπουτάρισε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ ενώ, ένα χρόνο πριν, είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία κλασσικής μουσικής παγκοσμίως.
Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με την Deutsche Grammophon, έχοντας ηχογραφήσει πολλούς και εξαιρετικούς δίσκους.
Το Adagio είναι μια ηχογράφηση αφιερωμένη σ'έναν από τους 4 γιους του, τον Μίσα.

Τον σολίστα συνοδεύει η Ορχήστρα του Παρισιού υπό την διεύθυνση ενός συντοπίτη του Maisky, του εξαιρετικού πρώην σοβιετικού μαέστρου Semyon Bychkov (1952).
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στην Opera de Paris, στα 1991.

Αν ενδιαφέρεστε, εδώ την κατεβάζετε.

Camille Saint-Saens - Le Carnaval Des Animaux (Le cygne)
Gabriel Faure - Elegie, Op. 24
Ottorino Respighi - Adagio Con Variazioni
Antonin Dvorak - Silent Woods, Op. 68,5
Alexander Glazunov - Chant Du Menestrel, Op. 71
Piotr Tchaikovsky - Nocturne in C sharp minor, Op. 19
Max Bruch - Kol Nidrei, Op. 47
Richard Strauss - Romanze Fur Cello Und Orchester in F
Franz Joseph Haydn - Violin Concerto in C