Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Requiem (Verdi)


Καλή σας μέρα καλά μου παιδάκια.
Όπως είχα υποσχεθεί, η υπόλοιπη εβδομάς τελεί υπό την αιγίδα της κλασσικής μουσικής γενικά και της Deutsche Grammophon ειδικά.
Η αιτία δεν είναι άλλη από την ίδια την κλασσική μουσική, η οποία αποτελεί αγαπημένη της νταλίκας.
Αφορμή, μερικοί σπανιότατοι δίσκοι που ξέθαψα από ένα ξεχασμένο κοντέινερ της νταλίκας και που θα ήταν κρίμα να μην τους μοιραστώ με τις λατρείες μου. Ειδικά με όσους αγαπούν (όσο κι'εγώ) αυτή τη μουσική. Και ξέρω πως είστε μπόλικοι.

Δεν θα σας λέω πολλά. Να ξέρετε από τώρα, πως ότι ακούσετε είναι της διάσημης γερμανικής εταιρίας και πως παίζουν από τα αυθεντικά βινύλια. Θα δίνουμε απλά λίγες πληροφορίες για το έργο και για τους συντελεσές της ηχογράφησης. Έτσι για να μαθαίνουμε και τίποτις.

Θα ξεκινήσουμε μ'ένα μεγάλο έργο του Giuseppe Verdi
Το Requiem ή Messa Da Requiem (όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος).
Γράφτηκε από τον συνθέτη στη μνήμη του πολύ καλού του φίλου, ιταλού ποιητή και νοβελίστα Alessandro Manzoni και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον ένα χρόνο από τον θάνατό του, στις 22 Μάη 1874, στο ναό του Αγίου Μάρκου στο Μιλάνο. Στην αρχή είχε τίτλο Manzoni Requiem.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και ερμηνευτές.
Συγκεκριμένα γράφτηκε για 1 πίκολο, 3 φλάουτα, 2 όμποε, 2 κλαρινέτα, 4 κόρνες, 8 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, τύμπανα, 3 βιολιά, μία βιόλα, 2 κοντραμπάσα και 2 βιολοντσέλα.
Ερμηνεύουν μία σοπράνο, μία μέτζο, ένας τενόρος, ένας βαρύτονος και χορωδία.

Η ηχογράφηση που σήμερα σας χαρίζω, θεωρείται μία από τις καλύτερες του συγκεκριμένου έργου.
Προέκυψε από 2 ζωντανές ηχογραφήσεις, το καλοκαίρι του 1953 στην εκκλησία Jesus Christus, στο Dahlem, ένα προάστιο του Βερολίνου, παραστάσεις που δόθηκαν στα πλαίσια του περίφημου Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Η ορχήστρα είναι η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, με μαέστρο τον ξακουστό ούγγρο (μετέπειτα αυστριακό) Ferenc Friscay
Οι ερμηνευτές είναι οι Maria Stader (prima), Marianna Radev (mezzo), Helmut Crebs (tenor) και Kim Borg (bass), ενώ η χορωδία είναι αυτή του καθερδικού ναού St. Hedwigs, μία από τις σπουδαιότερες γερμανικές χορωδίες.

Αυτά τα λίγα.
Εδώ το κατεβάζει όποιος θέλει.

1. Introit And Kyrie

2. Dies Irae
- dies irae
- tuba mirum
- mors stupebit
- liber scriptus
- quid sum miser
- rex tremendae
- recordare
- ingemisco
- confutatis
- lacrymosa

3. Offertory
- domine jesu
- hostias

4. Sanctus

5. Agnus Dei