Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Citizen Kane


Αμερικάνικο δράμα, γραμμένο, σκηνοθετημένο και παιγμένο από τον Κύριο Orson Welles. Συμπρωταγωνιστούν οι Joseph Cotten, Dorothy Camingore, Everett Sloane και Ray Collins
Το script συνυπογράφει ο Herman J. Mankiewicz.
Βγήκε στις αίθουσες στις 5 Σεπτέμβρη του 1941.
Η παραγωγή είναι κι'αυτή του Welles, ο οποίος σ'αυτή την ταινία κάνει την παρθενική του εμφάνιση.

Όχι, όχι, δεν σας στέλνω τηλεγράφημα. Απλά, μου είναι αδιανόητο να φανταστώ (έστω) πως υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει δει αυτή την ιστορική ταινία. Άρα, για να μην κουράζω (και κουράζομαι), αυτά τα ολίγα.

Για το soundtrack όμως θα πούμε λίγα πραματάκια. Συγκεκριμένα, θα πούμε για τον Κύριο Bernard Hermann (1911-1975) , τον συνθέτη του. Μία από τις σημαντικότερες μουσικές μορφές του περασμένου αιώνα. Όχι τόσο για τα (πάμπολλα) βραβεια του, όσο για τη μουσική του ποιότητα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ήταν ο στενός συνεργάτης του Alfred Hitchcock, μιας και έντυσε μουσικά τις μεγαλύτερες ταινίες του τρισμέγιστου εγγλέζουν σκηνοθέτη (Psycho, The Man Who Knew Too Much, Vertigo κλπ). Εκτός όμως απ'τον Hitchcock, ο Hermann έντυσε μουσικά κι'άλλες τεράστιες ταινίες, όπως τις Cape Fear, Garden of Evil, Obsession και, φυσικά, το Taxi Driver.
To Citizen Kane ήταν το πρώτο του soundtrack. Κι'ένα από τα καλυτερότερα. Προτάθηκε, φυσικά, για Oscar και, το περίεργο δεν είναι που δεν το κέρδισε. Γιατί το κέρδισε. Την ίδια χρονιά, στην ίδια τελετή, αλλά με άλλο soundtrack. Το δεύτερό του μέσα στην ίδια χρονιά. Το ξακουστό The Devil And Daniel Webster (πιο γνωστό σαν All That Money Can Buy) του William Dieterie.
Σας κούφανα ε;

Εδώ το κατεβάζετε

και καλημεροβδομάδα να 'χουμε.

Prelude
Rain
Litany
Manuscit Reading And Snow Picture
Mother's Sacrifice
Charles Meets Thatcher
Galop
Dissolve
Second Manuscript
Thanks
Bernstein's Narration
Kane's New Office
Hornpipe Polka
Carter's Exit
Chronicle Scherzo
Bernstein's Presto
Kane's Return
Valse Presentation
Sunset Narration
Theme And Variations
Kane And Susan
Susan's Room
Mother Memory
The Trip
Getty's Departure
Kane Marries
Salaambo's Aria
Leland's Dismissal
New Dawn Music
Xanadu
Jigsaws
Second Xanadu
Kane's Picnic
Susan Leaves
El Rancho
The Glass Ball
Finale