Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

La Bamba



Καλημέρα λατρεμένοι μου εκλογείς.
Πως πάει ο αγώνας;
Εδώ καλά. Περιμένουμε την κυριακή να πάμε να επιτελέσουμε το "ιερό καθήκον" μας, το οποίο συνίσταται στο να επιλέγουμε κάποιον που άλλοι διάλεξαν να μας τον κοτσάρουν σαν επιλογή μας. Αυτά έχει η δημοκρατία και δεν θέλω μαλακίες.

Έναν όμως απ'όλους αυτούς, εγώ τον αγαπώ. Καλά, νταξ, όχι έναν μόνο, αλλά αυτόν τον συγκεκριμένο τον αγαπώ ιδιαιτέρως ιδιαίτερα. Και που λέτε ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, απ'αυτούς που, αν έβγαιναν, υπήρχαν βάσιμα εχέγγυα πως πράγματι θ'άλλαζε κάτι.
Αλλά δεν βγήκε. Και, απ'όσο τον ξέρω, στ'αρχίδια του. Οι αγώνες του δεν μετριώνται σε ψηφαλάκια και, κυρίως, δεν εξαρτιώνται απ'αυτά.
Αυτός που λέτε, μου 'δωσε την ιδέα για τη σημερινή ανάρτηση, η οποία και του αφιερώνεται ασκαρδαμηκτί. Κι'ας τσακωνόμαστε και λιγουλάκι πολιτικά.

Μιλάω, φυσικά, για την μεγάλη Κυρία του μεξικάνικου τραγουδιού, την Lila Downs με τ'όνομα. Που, όσοι δεν την ξέρετε, φτους σας, αλλά ευκαιρία να γνωρίσετε μία από τις σπουδαιότερες φωνές εν ζωή. Τι εν ζωή δηλαδής (χτύπα ξύλο), αφού η μανδάμ είναι μικρότερη από μένα (φτου φτου).

Γεννήθηκε Ana Lila Downs Sanchez, στα 1968 στο Tlaxiaco, της Oaxaca, ενός από τα 31 ομόσπονδα εδάφη του Μεξικού. Η μάνα της ήταν τραγουδίστρια σε καμπαρέ και ο πατέρας της αγγλο-αμερικάνος καθηγητής τέχνης και κινηματογράφου. Στα 8 της άρχισε να τραγουδάει τα rancheras, αλλά, στα 14 της μετοίκησε στο αμέρικα, στο Los Angeles, όπου και έμαθε την αγγλική γλώσσα. Δυο χρόνια μετά, όμως, στα 16της, ξαναγύρισε στο Μεξικό, μετά τον θάνατο του πατέρα της.
Ξαναγύρισε στην αμερική, όπου σπούδασε Ανθρωπολογία και, στα 25 της, επέστρεψε οριστικά στην πόλη που γεννήθηκε. Παράλληλα ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στην μουσική, μπαίνοντας στην μπάντα Yodoyuxi's Cadets.
Στην σόλο δισκογραφία μπήκε στα 1994, με το πρώτο προσωπικό studio album της (Ofrenda). Το γεγονός,  ότι ήταν γνωστή κι'απ'τις δύο πλευρές των συνόρων, βοήθησε την καριέρα της ν'απογειωθεί σχεδόν αμέσως.
Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 11 δίσκους, εκ των οποίων ένα υπέροχο live (Lila Downs y la Misteriosa en Paris - 2010). Ο τελευταίος της δίσκος (Pecados y Milagros) κυκλοφόρησε στα 2011.

Το ινδιάνικο αίμα που κυλάει στις φλέβες της την έσπρωξε από νωρίς να γράφει υπέροχα τραγούδια, ανακατεύοντας τις μουσικές παραδόσεις του Μεξικό, αλλά και να ερμηνεύει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες των ιθαγενών του Μεξικό, από mixtec και nahuati μέχρι mayan και p'hurhepecha.
Οι δε εκαιρετικές της ερμηνείες, την έχουν ήδη καθιερώσει σαν μια από τις μεγαλύτερες στο είδος.

Πολλά είπαμε όμως. Πάμε να την ακούσουμε και, σ'όποιον αρέσει, μπορεί να το κατεβάσει εδώ

Ηλία μου για πάρτη σου

Corazoncito Tirano
El Bracero Fracasado
La Linea
La Nina
Arboles De La Barranca
El Relampago
La Cama De Piedra
La Tequilera
El Venadito
La Malaguena
Tengo Miedo De Querente
Taco De Palabras
Los Pollos
Arenita Azul
La Iguana
Nueve Hierba
La Bamba