Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Αυτές οι ξένες αγκαλιές



Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της γενιάς του.
Από τους μεγαλύτερους "γνωστούς-άγνωστους", αφού πολλοί σιγοτραγούδησαν δικές του ερμηνείες, αλλά πολλοί λιγότεροι τον γνώριζαν.

Ο Νίκος Δημητράτος μας άφησε χθες, στα 71 του, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Γεννήθηκε στα 1942 στην Πλάκα και σπούδασε σολφέζ και βυζαντινή μουσική. Ήταν δηλαδή από τους λίγους "μορφωμένους" ερμηνευτές.
Δεν ήταν όμως μόνο τραγουδιστής. Ήταν και ηθοποιός. Και πριν γίνει αυτά τα δύο που λάτρεψε (αλλά και σε διαλείμματα) έκανε τα πάντα για το μεροκάματο. 72 δουλειές έκανε. Μετρημένες απ'τον ίδιο. Κι'όταν τραγουδούσε, είχε πάντα πάνω του ένα κλαδάκι δέντρου. "Για να μου θυμίζει τις ρίζες μου με τη γη. Για να με κρατάει προσγειωμένο", έλεγε.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στα 1971, στο περίφημο "Το Παραμύθι Δίχως Όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλη ενώ, στα 1973, εν μέσω Χούντας, θα λάβει μέρος στο ιστορικό (πλέον) "Το Μεγάλο Μας Τσίρκο", πάλι του Καμπανέλη, με τον θίσασο Καρέζη-Καζάκου, όπου θα ερμηνεύσει το διαμάντι "Προσκύνημα" του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ήταν ο αγαπημένος του Ξαρχάκου, άσχετα αν δεν συμμετείχε σε πολλές δισκογραφικές του δουλειές, αφού οι εταιρείες έψαχναν "ονόματα αντάξια" των συνθετών.

Σαν ηθοποιός πήρε μέρος σε πολλές και καλές δουλειές, τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Η νταλίκα ξεχωρίζει το "Ρεμπέτικο", αλλά υπάρχουν κι'άλλες πολλές.

Η δισκογραφία του είναι σχετικά (έως πολύ) περιορισμένη. Εκτός από τον Ξαρχάκο, συνεργάστηκε με τον Σπαθάρη (Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι), τον Λάγιο (Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας) σε στίχους Ελύτη, τον Δημητρίου (Καπνισμένος ουρανός), τον Λεοντή (Έρωτας Αρχάγγελος) και μερικούς ακόμα.

Μη σας κουράζω άλλο.
Για μένα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αντρικές φωνές σε συνδυασμό μ'έναν υπέροχο άνθρωπο. Και, άρα, για μία μεγάλη απώλεια.
Πάμε να τον ακούσουμε, εις μνήμην, σε μία αυστηρά προσωπική επιλογή.
Το Αυτές Οι Ξένες Αγκαλιές θ'ακουστεί δύο φορές γιατί, όπως είπε και ο Ναβουχοδονόσωρ ο Β, όταν εκδίωξε τους Αιγύπτιους απ'την Παλεστίνη, "μπορώ και το κάνω"
Καλό μας Σαββατοκύριακο.

Αυτές Οι Ξένες Αγκαλιές
Αμάρτημα Προπατορικό
Αχ Ελλάδα Μου Που Πας
Στης Πίκρας Τα Ξερονήσα (και όχι ξερονήσια)
Δρόμοι Περπατημένοι
Ένα Ζεϊμπέκικο Παλιό
Φεύγεις Μετανάστης
Ήρθε Ο Καιρός
Καημός Του Μπαρμπαρόσα
Μάνα Μου Ελλάς
Μαύρος Ήλιος
Ο Δράκος
Αυτές Οι Ξένες Αγκαλιές
Προσκύνημα