Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Symphony in D minor



Καλημέρα αστέρια μου.
Επειδής καιρό είχαμε ν'ασχοληθούμε με κλασσική μουσική (που και αγαπάμε και τιμάμε) κι'επειδής άρχισε να διαμαρτύρεται και η κυρά διευθύντρια, η νταλίκα σήμερις σας χαρίζει έναν ακόμα μεγάλο δίσκο κλασσικής μουσικής.
Παραγγελιά (να εξηγούμαστε).

Ο César-Auguste-Jean-Guillaume-Hubert Franck (César Franck, όπως έγινε διάσημος) είναι ένας συνθέτης, πιανίστας, οργανίστας και μουσικός δάσκαλος από τους λιγότερο γνωστούς, αλλά από τους μεγαλύτερους.
Γενήθηκε στα 1822, στην Λιέγη του σημερινού Βελγίου (τότε ολλανδία) και σπούδασε στο Παρίσι. Στα 1872 πήρε και τη γαλλική υπηκοότητα, αφού, για πολλά χρόνια, υπήρξε καθηγητής στο περίφημο Conservatoire. Παράλληλα, υπήρξε ο πρώτος οργανίστας στην Βασιλική της Sainte-Clotilde, μιας από τις ομορφότερες παρισινές εκκλησίες (στο St Germain-des-Pres για τους γνώστες), στης οποίας το θρυλικό όργανο κάθισαν πολύ μεγάλοι συνθέτες-μουσικοί.
Για τον Franck θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες σ'ένα αφιέρωμα που του ετοιμάζω.

Σήμερα θέλω να σας χαρίσω τη μοναδική συμφωνία που συνέθεσε ο Franck, η οποία αποτελεί και το πιο γνωστό του έργο : την Symphony in D minor (όπου D minor βλέπε ρε μινόρε).
Μια συμφωνία που χρειάστηκε 2 χρόνια να την συνθέσει και που την τελείωσε στις 22 Αυγούστου 1888. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Conservatoire, στις 17 Φλεβάρη 1889, με διευθυντή τον θρύλο Jules Garcin και αφιερώθηκε στον μαθητή του Franck, Henri Duparc, έναν από τους (μετέπειτα) μεγαλύτερους γάλλους ρομαντικούς συνθέτες.

Η συμφωνία αποτελείται από τρία μέρη : ένα lento allegro ma non troppo, ένα allegretto και ένα allegro non troppo.
Η ορχήστρα αποτελείται από 2 φλάουτα, 2 όμποε, 2 κλαρινέτα, ένα μπάσο κλαρινέτο, 2 φαγκότα, 2 γαλλικές κόρνες (horn), 2 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, μία τούμπα, τύμπανα, άρπα και έγχορδα.

Όπως σας έχω ξαναπεί, η νταλίκα χαρίζει κλασσική μουσική μόνο από βινύλιο και μόνο από Deutsche Grammophon.
Έτσι και σήμερα, η ηχογράφηση που θα απολαύσουμε είναι από ηχογράφηση του 1969, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου του Βερολίνου (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin) υπό τη διεύθυνση ενός πολύ μεγάλου αμερικάνου μαέστρου (και βιολιστή), του Lorin Maazel

Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω.

Lento, Allegro ma non troppo
Allegretto
Finale : Allegro non troppo