Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Stupid Questions


Καλημέρα αγρίμια (τσ'αγριμάκια μου).

Το πρόγραμμα σήμερις έχει δύναμη. Πολλή δύναμη.
Πάμε όμως απ'την αρχή.
Σήμερα το νταλικόφωνο κάνει ένα αφιέρωμα στους New Model Army

Μέχρις εδώ όλα καλά.
Αυτό που αλλάζει σήμερις, είναι πως η επιλογή του 95% των τραγουδιών έγινε από έναν φίλο και σύντροφο, απείρως ειδικότερο στο punk γενικά. Τον Γιώργο τον Χλωρό, εξαιρετικό ντράμερ και νυν μέλος των ANFO, οι οποίοι ετοιμάζουν το πρώτο τους ΕΡ, γύρω στα Χριστούγεννα πρώτα ο γιαραμπής.
Που λέτε, καιρό τώρα τον παρακαλάω να μου φκιάσει ένα κείμενο, αλλά είναι ντίβα ο άνθρωπος.
Οπότε, από τ'ολότελα, καλή κι'η παναγιώταινα (βλ. επιλογή τραγουδιών).

Η πολύ μεγάλη αυτή post punk μπάντα υπάρχει από τα 1980, όταν και σχηματίστηκε στο Bradford της αγγλίας.
Ψυχή τους ο τραγουδιστής (και συνθέτης των περισσότερων τραγουδιών τους) Justin Sullivan, ενώ το πρώτο lineup περιελάμβανε επίσης τους Stuart Morrow(μπάσο) και Phil Tompkins (ντραμς). Ο τελευταίος γρήγορα αντικαταστάθηκε από τον Rob Waddington που, με τη σειρά του, άφησε τη θέση του (στα 1982) στον Robert Charles Heaton.
Το όνομά τους το πήραν από τον επαναστατικό βρετανικό στρατό του Oliver Cromwell, ο οποίος σχηματίστηκε στα 1645 από τους "κοινοβουλευτικούς" και διαλύθηκε στα 1660, με την "Επανίδρυση" (Restoration) της μοναρχίας.
Απ'αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς, ότι η μπάντα είναι εξόχως πολιτικοποιημένη. Πράγματι, είναι μία από τις πιο αντι-αμερικάνικες μπάντες, εναντίον δηλαδή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, πράγμα που τους στοίχισε πολύ και τους εμπόδισε στις αμερικάνικες τουρνέ τους.
Από την άλλη, η μπάντα συνεργάστηκε πολύ στενά με την ποιήτρια και συγγραφέα Joolz Denby, η οποία, εκτός από μούσα τους, ήταν και δημιουργός πολλών στίχων τους, ο πρώτος τους μάνατζερ αλλά και η δημιουργός πολλών εξωφύλλων τους, προϊόντων τους, t-shirts κλπ κλπ. Μιλάμε όμως για πολύ στενή συνεργασία. Τα υπόλοιπα αφορούν τα κουτσομπολίστικα περιοδικά.

Η μπάντα είναι συνέχεια ενεργή, από τα 1980 μέχρι σήμερα. Έχει στο ενεργητικό της 12 studio albums (με τελευταίο το Between Dog And Wolf - Σεπτέμβρης 2013), 4 live και 4 EPs, χωρίς να υπολογίζουμε τις compilations και τις συμμετοχές σε δίσκους άλλων.
Στην ψωροκώσταινα έχουν έρθει μερικές φορές (3 ή 4 αν θυμάμαι καλά). Εγώ πάντως τους είχα δει σ'ένα Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, τότε που γινόταν στην πλατεία Πρωτομαγιάς.
Για όποιον ενδιαφέρεται, οι ΝΜΑ έρχονται στο Gagarin στις 30 Νοέμβρη.
Στο μεταξύ πάμε να τους ακούσουμε σε επιλογές του Γιώργου, στον οποίον αφιερώνεται η ανάρτηση.

Bittersweet
Wired
No Rest
Stupid Questions
51st State
Great Expectations
Purity
White Light
Bad Old World
Get Me Out
Shot 18
Vengeance
Vanity
Spirit Of The Falklands
The Price