Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

South Pacific


Μια αμερικάνα νοσοκόμα, σένα νησί του νότιου ειρηνικού ωκεανού, στην διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου, ερωτεύεται έναν γάλλο ιδιοκτήτη φυτείας, αλλά έχει πρόβλημα αποδοχής από τα παιδιά του, που είναι μιγάδες.
Στο μεταξύ, ένας αμερικάνος υπολοχαγός προσπαθεί να υπερνικήσει τους φόβους του, για το τι θα πει η κλειστή κοινωνία του χωριού του, όταν τους πάει τη γυναίκα που αγάπησε : μία τόνκιν (βόρειο βιετνάμ) καλλονή.

Τα παραπάνω είναι οι δύο κεντρικές ιστορίες του South Pacific, μιας ταινίας που προήλθε από το ομώνυμο διάσημο musical, το οποίο, με την σειρά του βασίστηκε πάνω στο βραβευμένο με pulitzer βιβλίο του James A. Michener, Tales Of the South Pacific (1947).
Πάνω σ'αυτό το βιβλίο βασίστηκαν λοιπόν οι Richard Rodgers (μουσική) και Oscar Hammerstein (στίχους) και, στα 1949 παρουσίασαν ένα από τα καλύτερα και σπουδαιότερα αντιρατσιστικά musicals.
Όσο για την ταινία, αυτή σκηνοθετήθηκε από τον Joshua Logan, πρωταγωνιστούν οι Rossano Brazzi, Mitzi Gaynor, John Kerr και Ray Walston, ενώ έκανε πρεμιέρα στις 19 Μάρτη του 1958.

Για το soundtrack δεν έχω να πω πολλά. Είναι, στην ουσία, η μεταφορά του musical στο πανί.. Τραγούδια εποχής, όμορφα ακούσματα.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό, πως έμεινε στο No1 του αμερικάνικου chart για 7 μήνες (η τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, ενώ, στην αγγλία, παρέμεινε στα charts 214 ολόκληρες βδομάδες, από τις οποίες 115 στο Νο1.
Αυτό που λέμε, γκραν σουξέ.

Καλημεροβδομάδα μας.

South Pacific Overture
Dites-moi
A Cockeyed Optimist
Twin Soliloquies / Some Enchanted Evening
Bloody Mary
My Girl Back Home
There Is Nothing Like A Dame
Bali Ha'i
I'm Gonna Wash That Man Right Outta My Hair
I'm In Love With A Wonderful Guy
Younger Than Springtime
Happy Talk
Honey Bun
You've Got To Be Carefully Taught
This Nearly Was Mine
Finale