Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Enrico Caruso (1)


Καλημέρα χρυσά μου.
Όσοι παρακολουθείτε νταλικόφωνο, θα 'χετε καταλάβει πως η κλασσική μουσική κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Βιώματα από τη μαμά είναι αυτά.
Για σήμερα, που λέτε, και κατά παράβαση της αρχής μου, πως κλασσικές ηχογραφήσεις είναι μόνον αυτέςτης Deutsche Grammophon, η νταλίκα βρίσκεται στην εξαίσια θέση να σας χαρίσει ένα αφιέρωμα σ'ένα από τα ιερότερα τέρατα της όπερας όλων των εποχών.
Τον Enrico Caruso

Που θα έφτανε μόνο τ'όνομά του, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Μιας και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τενόρους όλων των εποχών. Ίσως τον μεγαλύτερο. Και, αν ζούσε σε μία εποχή που οι ηχογραφήσεις ήταν πιο άρτιες, σίγουρα θα ήταν. Αλλά που,  ακόμα και έτσι, είναι μακράν στην κορυφή.

Γεννήθηκε στα 1873 στη Νάπολη και βαπτίστηκε Errico (στα ναπολιτάνικα). Enrico τον βάφτισε ο πρώτος του δάσκαλος, με τον οποίο άρχισε να δουλεύει στα 16 του. Παράλληλα, από νεαρότερη ηλικία, ήταν μέλος της χωρωδίας της εκκλησίας της γειτονιάς του.
Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση θα γίνει τον Μάρτη του 1895, στο Teatro Nuovo της Νάπολη, όπου θα ερμηνεύσει την όπερα L'Amico Francesco, ενός ερασιτέχνη μουσικού (Domenico Morelli), μια ξεχασμένη πια όπερα. Από κείνη την εποχή, θα τελοιοποιήσει τη θεϊκή του φωνή δίπλα σ'έναν μεγάλο δάσκαλο, τον Vincenzo Lombardi.
Στα 1900 γίνεται η απογείωση της καριέρας του. Υπογράφει με την περίφημη La Scala του Μιλάνο και, στις 26 Δεκέμβρη, ερμηνεύει την La Boheme του Puccini, με διευθυντή ορχήστρας ένα άλλο ιερό τέρας : τον Arturo Toscanini.
Από κει, κι'ενώ τον είχαν ακούσει και σε προηγούμενες εμφανίσεις του, ο Caruso εμφανίζεται στο Monte Carlo, στο Buenos Aires αλλά και μπροστά στον Τσάρο στο θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης. Ιστορική πια είναι και η εμφάνισή του στο περίφημο θέατρο των Bolshoi στη Μόσχα, σε μια περιοδεία με την αφρόκρεμα των ιταλών τραγουδιστών.

Κάπου εδώ λέω να τελειώσω με το πρώτο μέρος του αφιερώματος και να σας αφήσω ν'απολαύσετε. Να σας πω μονάχα, πως η ηχογραφήσεις που θα σας χαρίσω δεν είναι οι digital remastered, αυτές δηλαδής που κυκλοφορούν στα cds. Είναι από τις πρώτες επανεκδόσεις σε βινύλιο (της Phillips) και χρονολογούνται από τα 1954.

Puccini - La Boheme, act.1
Verdi - Il Trovatore, act.3
Meyerbeer - L' Africaine, act.1
Donizetti - La Favorita, act.4
Leoncavallo - I Pagliacci, act.3
Bizet - Carmen, La Fleur Que Tu M' Avais Jettee
Goldmark - Die Konigin Von Saba
Ponchielli - La Gioconda, act.2
Verdi - La Forza Del Destino, act.4
Puccini - Tosca, act.1,3
Verdi - Rigoletto, act.1
Gounod - Faust, act.3