Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

A clockwork orange



Καλημέρα αγαπητά μου παιδιά.
Το νταλικόφωνο επανέρχεται, με καθυστέρηση μιας μέρας, ένεκα σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, των οποίων την αιτία ακόμα ψάχνω.
Προβλήματα που (μάλλον) έχουν να κάνουν με τα κλοπυράιτ των μουσικών που ανεβάζω, αλλά που δεν μας πτοούν (λέμε).

Κι'επειδής χθες, δευτέρα του γιαραμπή, η νταλίκα παίζει soundtracks, σήμερις θα σας χαρίσω άλλο ένα. Στην ίδια κατηγορία μ'αυτό της περασμένης βδομάδας, δηλαδή "σούπερ ταινία - σούπερ μουσική".

Το A Clockwork Orange (ή κουρδιστό πορτοκάλι επί το ελληνικότερον) είναι μια ταινιάρα που σκηνοθετήθηκε από τον Κύριο Stanley Kubrick, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Anthony Burgess (1962).
Έκανε πρεμιέρα στις 19 Δεκέμβρη 1971 στο αμέρικα και στις 13 Γενάρη 1972 στας ευρώπας. Πρωταγωνιστούν οι Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri και Miriam Karlin.
Πρόκειται για μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία μιλάει για βία. Ωμή εφηβική βία σε μια μελλοντική αγγλία. Αλλά όχι μόνο. Μέσα απ'τον κοινωνικοπαθή πρωταγωνιστή, η ταινία διαχειρίζεται (υπέροχα η αλήθεια είναι) πολλά πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα, μελλοντικά για την εποχή που παίχτηκε, αλλά τόσο επίκαιρα σήμερα.
Δεν λέω άλλα. Όποιος δεν την έχει δει, ας σπεύσει να το κάνει.
Μιλάμε για μία από τις κλασσικές, διαχρονικές ταινιάρες.

Πάμε τώρα στη μουσική.
Το λοιπόν, που λέτε, η μουσικάρα αυτής της ταινίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια καθαρή απεικόνιση του ταραγμένου μυαλού του πρωταγωνιστή της.
Ένα μίγμα κλασσικής μουσικής (για την ακρίβεια, πολύ μεγάλων κλασσικών κομματιών) και ηλεκτρονικής μουσικής, την οποία χρωστάμε στον πολύ Wendy Carlos, αυτόν τον τεράστιο αμερικάνο συνθέτη ηλεκτρονικής (κυρίως μουσικής).
Το βασικό θέμα της ταινίας (Title Music For A Clockwork Orange) δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία εκπληκτική διασκευή του περίφημου Music For The Funeral Of Queen Mary, του Henry Purcell, το οποίο γράφτηκε στα 1695 για να συνοδεύσει την σωρό της βασίλισσας στο Westminster Abbey.
Η δε κλασσική μουσική μπήκε επίτηδες, μιας και ο πρωταγωνιστής σιχαίνεται την Ενάτη του Beethoven. Να πούμε, βέβαια, πως στην νουβέλα, ο ήρωας σιχαίνεται γενικά την κλασσική μουσική.
Μιλάμε για μια θαυμάσια παράνοια.
Η νταλίκα λατρεύει.

Wendy Carlos - Title Music From A Clockwork Orange
Gioachino Rossini - The Thieving Magpie
Wendy Carlos - Theme from A Clockwork Orange (Beethoviana)
Ludwig van Beethoven - Ninth Symphony, Second Movement
Wendy Carlos - March from A Clockwork Orange
Rossini - William Tell Overture
Edward Elgar - Pomp and Circumstance March No1
Edward Elgar - Pomp and Circumstance March No 4
Wendy Carlos - Timesteps (Excerpt)
Terry Tucker - Overture to the Sun
Erika Eigen - I Want to Marry a Lighthouse Keeper
Rossini - William Tell Overture (Abridged)
Wendy Carlos - Suicide Scherzo
Beethoven - Ninth Symphony, Fourth Movement
Gene Kelly - Singing In The Rain

5.mp3