Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

(φάλτσα) Μενεξεδιά (1)


Καιρό το τριγύριζα στο μυαλό μου, αλλά συνέχεια το άφηνα στο πλάι.
Όχι γιατί δεν μ'αρέσει.
Αλλά γιατί υπήρχε πολύ υλικό και, άρα, δύσκολη επιλογή.
Και γιατί τραγούδια αυτού του κυρίου έχουν πει πάρα πολλοί, οπότες έπρεπε να μπουν κι'αυτά.
Ξεχωριστά όμως ή μαζί;
Ιδού η απορία.
Τελικά κατέληξα στον αχταρμά. Τ'ανακάτωσα που λέτε (αφού τα διάλεξα εγώ προσωπικά) και θα σας τα χαρίσω σε δύο μέρη.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στα 1948 στην Αθήνα. Ξεκίνησε, από μικρός, μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο και, σαν έφηβος, συμμετείχε στους Dragons, μια rock μπάντα με ξεόγλωσσο στίχο. Γιατί αυτό ήταν από πιτσιρίκος : ροκάς.
Μόλις η μπάντα διαλύθηκε, ο Λάκης πήγε φαντάρος. Γυρίζοντας, αρχίζει να παίζει κιθάρα και μπουζούκι στους "Ηρακλής και DNA" του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη.
Στα 1974 αποφασίζει να φύγει απ'την Ελλάδα και μπαρκάρει σε κρουαζιερόπλοια που πάνε Καραϊβική, σαν rock'n'roll μουσικός.

Στα 1981 γράφει το τραγούδι "Και Θα Χαθώ", σε στίχους του Κυριάκου Ντούμου και, με ερμηνεύτρια την Ισιδώρα Σιδέρη, παίρνουν μέρος στους Αγώνες Ελληνικής Μουσικής του Χατζιδάκι στην Κέρκυρα.
Την ίδια εποχή, ο Βάσος Τσιμιδόπουλος (ο παραγωγός του) του κολλάει το (θρυλικό πια παρατσούκλι) Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ ενώ, στα 1982, κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος (Άκυρο), ο οποίος περιέχει και το Μενεξεδιά, το καλύτερο τραγούδι του, κατά την ταπεινή μου άποψη. Δεν είναι όμως αυτός ο δίσκος που θα τον κάνει γνωστό, αλλά το τραγούδι "Ο Κουρσάρος" (σε στίχους Παύλου Μάτεσι), για τον δίσκο Φοβάμαι του Βασίλη -ζούμε για να σε ακούμε- Παπακωνσταντίνου.
Από και και μετά, τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και ο Λάκης θα συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους (και μη), θα δώσει τραγούδια σ'όποιον μπορούμε να φανταστούμε και θα τραγουδήσει μ'άλλους τόσους. Παράλληλα, θα συνεχίσει να βγάζει προσωπικούς δίσκους και να "γράφει" επιτυχίες. Μέχρι και soundtrack έχει συνθέσει ο αθεόφοβος (Νετρίνο) !

Αυτά και άλλα πολλά.
Επειδή είμαι τάβλα από ένα χοντρό κρύωμα, δεν θα σας πω άλλα.
Πάμε ν'ακούσουμε τον μουσικό αχταρμά και καλό μας Σάββατο.

Μενεξεδιά
Λάκης / Μητροπάνος - Για Να Σ' Εκδικηθώ
Λάκης / Πουλικάκος / Π. Κατσιμίχας - Ελπίζω
Δεν Έχω Στιγμές (Βιτρίνες)
Γυριστρούλα
Λάκης / Δήμου - Πάρε Πασά Μου
Λάκης / Ζορμπαλά - Χαίρω Πολύ
Αρλέτα - Τα Ήσυχα Βράδια
Ξυδούς - Εσύ Εκεί
Η Ανεμώνα Του Σικάγου
Τα Μπλε Παπούτσια
Λεονάρδου - Η Ατζέντα Σου Θα Μουσκεύει Στο Νερό
Σε Ζητάω
Nukhet Duru - Παλτό
Δικαίωμα Στο Όνειρο