Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

(Don't you) Love Him Madly? (R.I.P. Ray Manzarek)


Ο τρόπος που έσκυβε πάνω στο Vox Continental combo organ του, θα περάσει στην ιστορία σαν μοναδικός. "...έμοιαζε να χάνεται στον κόσμο των πλήκτρων του...", είπε ο John Densmore, ο ντράμερ των Doors και αγαπημένος του φίλος.
Τα πλαστικά πλήκτρα, που όμως έσπαγαν σχετικά εύκολα, από τη μανία του να παίξει μουσική, με συνέπεια να περάσει σχετικά γρήγορα στο απόλυτο ψυχεδιλικό Gibson G-101 organ και να μας ταξιδέψει χωρίς επιστροφή.

Ο Ray Manzarek μας άφησε προχθές, 20 Μάη 2013, φτωχότερους από έναν ακόμα μεγάλο.
Πολλοί ίσως δεν ξέρουν, ότι χωρίς Manzarek δεν θα υπήρχαν Doors. Κυριολεκτικά.
Αυτός ήταν που, στα 1965, επέμεινε να διαβάσει τα ποιήματα του Morrison, όταν μαστούρωναν στην Venice Beach. Αυτός ήταν που του πρότεινε να φκιάσουν τη μπάντα. Αυτός ήταν που έφερε τους Densmore και Krieger στο δωματιάκι και ξεκίνησαν να παίζουν. Αυτός ήταν που μελοποίησε το πρώτο ποίημα του Jim (Light My Fire). Αυτός ήταν, τέλος, που μάρκαρε ανεξίτηλα τον ήχο των Doors με το μαγικό παίξιμό του.

Σήμερα δεν θέλω να σας γράψω πολλά. Ούτε βιογραφικά, ούτε άλλα.
Θέλω μόνο να σας πω, ότι στην σκιά του Morrison υπήρξαν τεράστιοι μουσικοί, οι οποίοι παραλίγο να χαθούν παρασυρμένοι από την αυτοκαταστροφική μανία του τραγουδιστή τους που, όμως, λάτρευαν.
Ένας απ'αυτούς και ο Manzarek.
Που, μετά την υπέροχη περιπέτεια με τους Doors, έπαιξε σε διάφορες μπάντες, με κυριότερη τους Nite City. Αλλά και μόνος του. Αλλά, κυρίως, με το φιλαράκι του, τον Krieger, από τα 2001 μέχρι το θάνατό του. Ψάξτε στην νταλίκα να δείτε αποσπάσματα απ'αυτή την δουλειά. Βαριέστε; Καλά, δείτε τότε εδώ.

Σήμερα θέλω να τον αποχαιρετήσω μέσα από την προσωπική του δουλειά.
Συγκεκριμένα από τα 4 σολο studio albums που κυκλοφόρησε. Πιο συγκεκριμένα, από τα 3, αφού το Carmina Burana (1983), έναν από τους ομορφότερους psychedelic δίσκους όλων των εποχών, θέλω να σας τον χαρίσω ολόκληρο σύντομα.
Τα κομμάτια είναι σε χρονολογική σειρά.
Καλό του ταξίδι.

He Can't Come Today
The Golden Scarab
Bicentennial Blues
The Whole Thing Started With Rock'n'Roll
Art Deco Fandango
Too Close To The Sun
Nightride
J'ai Vu Ta Mort
Obsession