Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Conceal me...



Το yidaki το ξέρετε; Όχι;
Αν σας έλεγα, το didgeridoo; Ούτε; 
Λογικόν...

Που λέτε, το yidaki (ή didgeridoo επί το πιο αγκλιστί) είναι ένα πανάρχαιο πνευστό όργανο των ιθαγενών της βόρειας Αυστραλίας. Δεν θα σας κουράσω με ονοματολογία και ιστορία αυτού του οργάνου, να σας πω μονάχα πως έχουν βρεθεί τμήματά του ηλικίας πάνω από 1500 χρόνια και πως είναι διαδεδομένο σ'όλον σχεδόν τον κόσμο. Σχηματικά, προσδιορίζεται σαν η πρώτη ξύλινη τρομπέτα ενώ οι μουσικολόγοι το κατατάσσουν στα πνευστά αερόφωνα.

Στην αποπάνου φωτογραφία, σε πρώτο πλάνο, βλέπετε ένα yidaki. Μάλλον έναν συνδυασμό yidaki.
Εμείς όμως σήμερα δεν θ'ασχοληθούμε με το πρώτο πλάνο, αλλά με τον μεσιέ που βρίσκεται πίσω.
Κι αν δεν τον ξέρετε : α) χάνετε και β) δώστε προσοχή γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλο καλλιτέχνη.

Λέγεται Xavier Rudd και είναι Αυστραλός, γεννημένος στο Torquay της Victoria στα 1978. Νεούδι δηλαδής.
Από πιτσιρίκι ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική των ιθαγενών Αυστραλών, του πληθυσμού των Αβορίγινων (ή Αβοριγίνων γι'αυτούς που επιμένουν να κλίνουν τα αλλοδαπά ουσιαστικά, επίθετα κλπ κλπ).
Μεγαλώνοντας, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική, έμαθε να παίζει πάνω από 12 μουσικά όργανα, με έμφαση στα κρουστά και στο yidaki. Από τα 2000 έχτισε μια πολύ καλή φήμη σαν live performer, με αμέτρητες (μέχρι σήμερα) ζωντανές εμφανίσεις στην Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ενώ αγαπημένος του τόπος είναι ο Καναδάς, όπου έχει ηχογραφήσει και τους περισσότερους δίσκους του.
Μέχρι σήμερα που μιλάμε, έχει ηχογραφήσει 7 studio albums και 5 live, πράγμα που αποδεικνύει αυτό που λέγαμε παραπάνω περί live performer.

Η μουσική του δεν είναι μόνο παραδοσιακή της αυστραλίας. Είναι ένα ωραιότατο κράμα folk rock και παραδοσιακής μουσικής, χωρίς να λείπουν από το ρεπερτόριό του και "αλτερνατιβιές" (δικός μου όρος) αλλά και πιο rock συνθέσεις. Η αλήθεια όμως είναι, πως γνωστός έγινε για τις συνθέσεις του πάνω στην αβοριγιανή μουσική, συνθέσεις με κοινωνικο-περιβαλλοντικά θέματα, με διηγήσεις της ζωής των ιθαγενών, με την χρήση (εκτός του yidaki) πολλών αβοριγινων vocalists.

Κι'αφού σας πω, ότι είναι vegetarian μέχρι αηδίας, να σας αφήσω να τον ακούσετε, σ'ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει κομμάτια απ'όλους τους μέχρι τώρα δίσκους του, βαλμένα με χρονολογική σειρά.
Α! και καλή βδομάδα.

Where Do We Fit
Conceal Me
No Woman No Cry
Silence
The Mother
Famine
Food For The Belly
White Moth
Whispers
Dark Shades Of Blue
Up In Flames
Set Me Free
Time To Smile
Mystery Angel
Follow The Sun