Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Complete Piano Etudes

Καλή σας μέρα.

Αρκετό καιρό είχα να παίξω κλασσική μουσική στο νταλικόφωνο ε;
Κι'επειδή η κυρά δασκάλα είχε αρχίσει τα παράπονα, είπα σήμερα, Σάββατο του γιαραμπή, να την (σας) αποζημιώσω με κάτι πολύ όμορφο, από κείνο το κοντέϊνερ που είναι για προσωπική κατανάλωση (και όχι για τους πελάτες).

Η σημερινή ανάρτηση έχει επικουρικό τίτλο "Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένα πιάνο και 26 σπουδές".



Ο άντρας είναι ο Алекса́ндр Никола́евич Скря́бин, άλλως ειπείν Alexander Nikolayevich Scriabin, ρώσος πιανίστας και συνθέτης. Γεννήθηκε ανήμερα Χριστούγεννα του 1871 στη Μόσχα και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του ατονικού μουσικού στυλ, παρά το γεγονός πως, στην αρχή της καριέρας του, επηρεάστηκε κυρίως από τις καινοτομίες του Chopin.
Τελικά όμως, δημιούργησε το δικό του (ατονικό) στυλ στις παρυφές του ρομαντισμού-μυστικισμού.
Πέραν αυτών, θεωρείται ο κορυφαίος ρώσος συμβολιστής συνθέτης, ενώ, μιλώντας για τη μουσική του, ο Λέων Τολστόϊ είχε πει πως "...είναι μια σοβαρή έκφραση ιδιοφυίας..."
Πέθανε στις 15 Απρίλη του 1915, έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο (σε όγκο και ποιότητα) μουσικό έργο.





Η γυναίκα είναι η Κυρία Lydia Jardon, μία από τις σημαντικότερες πιανίστριες της νέας γενιάς. Είναι παριζιάνα, απόφοιτος του σπουδαίου Conservatoire National De Musique, πολλαπλά βραβευμένη με όλα τα μεγάλα μουσικά βραβεία και καλλιτεχνική διευθύντρια σε τρία φεστιβάλ που η ίδια ίδρυσε.
Έχει ταξιδέψει σε όλο τον γνωστό κόσμο για συναυλίες (έχει έρθει και δύο φορές στο δικό μας μέγαρο), ενώ είναι για τρία συνεχόμενα χρόνια επίσημη καλεσμένη (honour guest) σ΄ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα φεστιβάλς  μουσικής, στο Newport του Αμέρικα.





Ο δίσκος είναι ο Scriabin - Complete Etudes που, όπως λέει και ο τίτλος, πρόκειται για το ολοκληρωμένο έργο των σπουδών πιάνου του Scriabin.
Ηχογραφήθηκε μέσα σε δύο μέρες (19-20 Δεκέμβρη 2005) στο Charrat Muses στην Ελβετία και κυκλοφόρησε ανήμερα της επετείου θανάτου του συνθέτη, στις 15 Απρίλη του 2006.
Το πιάνο είναι ένα Bösendorfer, όχι απ'τα καινούργια της σειράς Yamaha (που εξαγόρασε τον αυστριακό κατασκευαστή), αλλά κατασκευής 1903 (Imperial Bösendorfer), ενώ δηλαδή ο Scriabin ζούσε ακόμα.
Παραγωγός αλλά και μηχανικός ήχους είναι ο σπουδαίος Jean-Marc Laisné, για τον οποίο εύχομαι σύντομα να σας μιλήσω λιγάκι.
Κυκλοφόρησε από την AR RE-SEN, μια δισκογραφική εταιρεία που προμοτάρει αφάνταστα τις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Και άριστα πράττει.

Σε ότι αφορά τη μουσική, δεν έχω να σας πω πολλά. Δεν είμαι ειδικός. Θα πω μόνο τούτο (που πρέπει σίγουρα να το έχω ξαναπεί) : η μουσική, σαν τέχνη, δεν χωράει "καταλαβαίνω". Μόνο "μ'αρέσει" ή "δεν μ'αρέσει". Κι'εμένα μ'αρέσει και μάλιστα πολύ. Εύχομαι και σε σας.


Etude-opus 2 No 1

12 Etudes op.8
n°1, Allegro
n°2, A capriccio, con forza
n°3, Tempestoso
n°4, Piacevole
n°5, Brioso
n°6, Con grazia
n°7, Presto tenebroso, agitato
n°8, Lento (Tempo rubato)
n°9, Alla ballata
n°10, Allegro
n°11, Andante cantabile
n°12, Patetico

8 Etudes op. 42
n°1, Presto
n°2,
n°3, Prestissimo
n°4, Andante2
n°5, Affanato
n°6, Esaltato
n°7, Agitato
n°8, Allegro

Etude, opus 49 No1
Etude, opus 56 No4

Etudes opus 65
n°1, Allegro fantastico
n°2, Allegretto
n°3, Molto vivace