Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Computerliebe (the remix)


Στα 1970, δύο γερμαναράδες, ο Florian Schneider και ο κολλητός του ο Ralf Hutter παίζουν διάφορα ηλεκτρονικά οργανάκια σ'ένα περίεργο κουιντέτο στο Ντύλεντορφ, τους Organisation.
Ήταν δε τόσο περίεργο, που σε κάτι μηνάκια διάλυσε.
Οι τυπάδες μας όμως το είχαν. Και δεν σταμάτησαν.
Άρχισαν λοιπόν να μαζεύουν πόπολο και να παίζουν γνήσια και ανέρωτη electro είτε live είτε με κάτι δισκάκια (το 1970 και 1972), αυτοαποκαλούμενοι Kraftwerk.
Για όσους ξέρουν τευτονικά, Kraftwerk σημαίνει Kraftwerk. Για τσι υποδέλοιποι σημαίνει σταθμός ισχύος, κάτι σαν τον υποσταθμό της ΔΕΗ αλλά στο πιο μελωδικό.
Κι'όλοι περνούσαν καλά, μέχρι που, στα 1974, κυκλοφορούν το άλμπουμ Autobahn.
Και έγινε το έλα να δεις, το να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει και άλλα τέτοια όμορφα.

Στο μεταξύ έγιναν τέσσερις και έτσι συνέχισαν μέχρι τα 1981, οπότε και το έκλεισαν το περίπτερο, όπως όλες οι μπάντες που σέβονται τ'όνομά τους (και το κοινό τους) όταν καταλαβαίνουν πως δεν έχουν να δώσουν κάτι περισσότερο.
Έκτοτε, μαζεύονται αραιά και που για καμιά αρπαχτή, όπως αυτή στα 2005 στην Αθήνα, όπου, όσοι πήγαμε, ακόμα κλαίμε τα ευρώπουλά μας.
Η μουσική τους είναι η μαγεία προσωποποιημένη. Είναι οι προφέσορες της electro μουσικής, οι πιονιέροι της syncho-pop και οι παππούδες όλων ανεξαιρέτων των ηλεκτρονικών μουσικών ρευμάτων.
Ο αξιότιμος Κύριος Πρόεδρος Ourbax ο Μεγαλοπρεπής γράφει κάπου πως μετά απ'αυτούς το χάος. Τείνω να συμφωνήσω, διατηρώντας οστόσο μια τόση δα επιφύλαξη, την οποία θα εκφράσω μουσικά κάποια στιγμή, σ'ένα αφιερωματάκι για την electro.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα κομμάτια τους είναι οι απόλυτοι τυφλοσούρτες για όσους ασχολούνται με τα synthesizers.

Τα κομμάτια που ακολουθούν έχουν υποστεί ένα κάποιο γαργάλημα με τη βοήθεια ενός YAMAHA PPS-170 sound 'n' bass blaster. Χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία τους.

Καλή μας ακρόαση
Για τον Ourbax (στον πλανήτη του αυτά τα 'χουν για ριζίτικα)


Musik Unendlich
Trans Europa Express
Computerliebe
Taschenrechner
Autobahn
Radioaktivitat
Die Roboter
Metall auf Metall

1 σχόλιο:

aKanonisti είπε...

Aμάν κυρ προφέσορα...
Μου την έσκασες!!!
Είδα τον τίτλο... Computerliebe.. και ήρθα τρέχοντας γιατί νόμιζα πως θα μας έγραφες για το Cyber Sex...
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Σκέφτομαι αν θα ακούσω σήμερα το ριμιξ... γιατί η μέρα ξεκίνησε με διάσημη καρέκλα...το Brother Luis.. και.. φοβάμαι μην πιαστώ από τον πολύ ζαμπαροχορό...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

:-))))